Foto:

100-jarig Plieger neemt senioren mee op bootreis

Als je 'Plieger' zegt, dan zeg je 'Zaltbommel' en denk je aan een specialist in badkamers, keukens en sanitair. Dit jaar bestaat Plieger 100 jaar. Ter gelegenheid hiervan zijn 100 ouderen van verenigingen en stichtingen uit de Bommelerwaard door de directie uitgenodigd om ter gelegenheid van dit 100 jaar bestaan dit eeuwfeest te vieren met een boottochtje op zaterdag 16 juni met het schip De Sluizer vanuit de haven in Zaltbommel. Een feestelijke boottocht geheel verzorgd met lunch en lekkers van 10.30 tot 14.00 uur.

door Truus Peters

Zaltbommel - 100 Jaar geleden, in 1918 richtte de jonge Amsterdamse loodgieter Harry Plieger samen met zijn broer Jan heel voorzichtig een groothandel op onder naam 'Gebroeders Plieger NV'. De eerste vestigingen waren in Heerlen en Amsterdam.

Met het vak van loodgieter in zijn vingers kreeg Harry al snel bekendheid door zink aan te bieden voor een prijs waarvoor anderen het zink niet eens konden kopen. En hij begreep dat een groothandel ook tijdwinst moest opleveren voor de loodgieter. Halve dagen waren loodgieters onderweg om materialen bij verschillende groothandelaren te verzamelen. Harry Plieger nam dit verzamelwerk over en bood het hele pakket aan.

De Duitse Maththias Bock, directeur van AMG introduceerde Harry bij belangrijke Duitse leveranciers. Het opende deuren en gaf de gebroeders Plieger een belangrijke voorsprong op de Nederlandse markt. Na het overlijden van Matthias Bock neemt Harry Plieger op verzoek van de familie de hoofdverantwoordelijkheid over van AMG.

De Tweede Wereldoorlog legt het zakenleven lam en het contact met Aken blokkeert. De trieste balans na de oorlog in 1945 ziet Harry Plieger als een enorme uitdaging. Zijn bedrijven komen in een economische groei. In 1953 wordt de 20-jarige Boy Plieger ingewerkt om naast zijn vader leiding te nemen. Zijn komst luidt een nieuw commercieel beleid in.

In de jaren 1963 komen er vestigingen bij in Schiedam, Utrecht, Den Bosch, Dordrecht, Maastricht en de Meern, overgenomen van de firma Kuilenberg-Wijnbeek. Naast sanitair en loodgietersbenodigdheden verwerft Plieger grote naam met keukens zoals Sell- Ostakeukens en later Gandi. Met het aanboren van gas is Plieger de eerste groothandel die radiatoren en CV ketels op voorraad neemt.Een centraal gelegen hoofdkantoor in 1966 is de volgende stap naar vooruitgang. Plieger betrekt een oude conservenfabriek in Zaltbommel. Een complex waar zowel het hoofdkantoor als het centrale magazijn zich vestigen.

Een vooruitstrevende kijk in de toekomst is het rechtstreeks contact met de consument. Gereedschap, hang- en sluitwerk worden opgenomen in het assortiment. En weer staat tijdwinst hoog in het vaandel bij Plieger. Magazijnen moeten gemakkelijk bereikbaar zijn zoals de Beatrixhaven voor de omgeving Maastricht en Zwanenburg voor Amsterdam en Haarlem. De oliecrisis in 1979 zorgde zoals in heel de wereld voor een terugval. De liefde en gedrevenheid voor het vak, van directie en personeel is het bedrijf door de economische crisis overeind gebleven.

In 1993 vereerde Koninklijke Hoogheid Prins Bernard ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan het bedrijf Plieger met een bezoek aan Zaltbommel. Maar naast hoogtepunten waren er ook onvoorziene gebeurtenissen. Denk aan de verplichtte evacuatie in 1995 met de dreigende watersnood in de Bommelerwaard. Maar dankbaarheid, waardering en veel begrip maakten deze periode ook weer heel bijzonder. In 2000 ging men over op One World. Het betekende ook de start van de A2 Toonzaal vlakbij het hoofdkantoor.

Jammer is het dat de ambitieuze Boy Plieger, die als jonge jongen van Plieger BV een groot imperium maakte, het 100-jarig bestaan helaas niet meemaakt. In 2017 overlijdt Boy Plieger op 83-jarige leeftijd. De rouwstoet rijdt voor zijn laatste eeuwige reis over het terrein van Plieger waar alle personeelsleden op indrukwekkende wijze een laatste eer bewijzen.

Meer berichten