De laatste twee weekenden van juni loopt een creatieve flow door Zaltbommel. Die trekt door tot op de Gamerschedijk 2a waar vijf kunstenaars jong en oud uitnodigen tot een onvergetelijk toiletbezoek. Foto: Nanda van Alebeek
De laatste twee weekenden van juni loopt een creatieve flow door Zaltbommel. Die trekt door tot op de Gamerschedijk 2a waar vijf kunstenaars jong en oud uitnodigen tot een onvergetelijk toiletbezoek. Foto: Nanda van Alebeek (Foto: Nanda van Alebeek)

Kunst kan de pot op!

Wat doe je als je atelier een beetje buiten de loop van de Bommelse Kunstroute ligt? Dan moet je creatief zijn. Laat dat maar over aan de vijf kunstenaars die de twee Bommelse Kunstroute-weekenden exposeren in en rond het atelier van Jan van der Meer aan de Gamerschedijk 2a. Met vijf rode en vijf blauwe dixi's lokken ze bezoekers naar hun locatie. Aan de cabines voor hoge nood heeft elke kunstenaar zijn eigen draai gegeven. Dat nodigt uit tot tien sanitaire stops.

door Loeki Bruinink

Zaltbommel - Het atelier van Jan van der Meer ligt zo'n honderd meter buiten de stadswallen van Zaltbommel. Op de dijk naar Gameren zie je de werkplaats liggen: een bouwloods, omringd door een terrein dat onder andere dient als opslag voor dixi's. Deze industriële ruimte deelt Van der Meer tijdens de Bommelse Kunstroute graag met collega-kunstenaars. Hij nodigde plaatsgenoot Nanda van Alebeek uit en ook kunstenaars van buiten Zaltbommel bood hij expositieruimte aan. Piet Tuin, Joukje Pothoven en Judith Kielman namen dat aanbod graag aan. Zij stellen de laatste twee weekenden van juni, 23 en 24 juni en 30 juni en 1 juli, hun werk tentoon op het terrein rond Van der Meers atelier. Maar hoe vestigt dit tijdelijke kunstenaarscollectief de aandacht op zich, daar onder aan die dijk? De opgeslagen Dixi's rond het atelier brengen de exposanten op een idee. Waarom de mobiele toiletten niet ombouwen tot mini-musea? Inspiratie genoeg! En dus storten de twee mannen en drie vrouwen zich op de creatieve inrichting van de kleurrijke wc-huisjes. De toiletten blijken bij elke kunstenaar weer andere associaties op te roepen.

Minimalistisch
Beeldend kunstenaar Jan van der Meer zoekt het in de eenvoud. In zijn schilderijen en een houten beeldformatie laat hij zich inspireren door de minimalistische muziek van Simeon ten Holt. Hij waagt een poging de Canto Ostinato in beeld te vatten. Daarmee wil hij afstand nemen van de dolgedraaide consumptiemaatschappij. Stilte, ruimte, een plek om vrij te zijn, dat jaagt hij na. 'Zijn' dixi richt hij zo in dat de bezoeker zich op zijn gemak voelt. En natuurlijk ontbreekt Ten Holts muziek ook in dit kleinste kamertje niet.

Man/vrouw
In tegenstelling tot de sobere kunst van Van der Meer zijn de objecten van Nanda van Alebeek juist explosief en spannend. Met Body Art en Live Art Performances als specialiteit weet de Bommelse haar publiek altijd te verrassen. Ook op het toilet. 'Man and woman on fire' geeft ze haar dixi als titel mee (zie foto). Verderop presenteert ze haar kunstobjecten in brons en veilt ze oud werk. Ook verzorgt ze tussen de beide weekenden van de Bommelse Kunstroute in een workshop 'Tuinbeelden maken van cellenbeton' in het atelier van Jan van der Meer.

Grote boodschap
De lemen nimf die beeldhouwster Judith Kielman twee jaar geleden maakte voor de atelierroute Kunst Kiezel Klei, rust nog steeds aan de waterkant bij Slot Rossum. Haar dixi-kunst zal niet zo'n lang leven zijn beschoren. Kielman heeft wel een grote boodschap voor de wc-bezoekers. Ze wil hen aan het denken zetten over orgaandonatie. De inrichting is een ode aan de zoon van goede vrienden, die een nier van zijn vader kreeg. Voor nierpatiënten is plassen een probleem en het toilet vaak een beladen ruimte. De ingetogen beelden die de kunstenares uit Rosmalen buiten de dixi exposeert, stralen vooral kwetsbaarheid uit. In leem, hout, steen, brons en keramiek verwerkt ze haar voorkeur voor menselijke ronde vormen.

Op ooghoogte
En wat schaft de pot van Piet Tuin? Een stoïcijns stenen borstbeeld. Het lijkt zijn verblijf in de wc gelaten te ondergaan. Wellicht laat het de uitspraken van de groten der aarde bezinken. Die zijn op ooghoogte te lezen op de wanden rondom de buste. 'Het geheim van de kunst is daarin gelegen, dat men niet zoekt maar vindt' is bijvoorbeeld opgetekend uit de mond van Pablo Picasso. Vooral de uitspraak van Georges van Acker lijkt toepasselijk voor de dixi-expositie: 'Kunst is schoonheid en waarheid. De waarheid is niet schoon.' Buiten de wanden van het toilet stelt Tuin drie nieuwe beelden tentoon: twee van brons en een van hardsteen. De beeldhouwer en organisch architect uit Kerkdriel laat zich inspireren door de natuur en werkt zijn creaties graag 'tot op de huid' af.

Creatieve flow
Kunstenares Joukje Pothoven gooit het weer over een andere boeg bij de inrichting van haar mobiele wc. Ze koppelt deze aan de flow-vorm: een lemniscaat, een soort oneindige acht. Deze vorm is het symbool van het eeuwige leven en van de wisselwerking van tegengestelde krachten. In de dixi stroomt het water pulserend door de vorm en klatert in de wc-pot. De beeldhouwster uit Wageningen wil hiermee vooral de reinigende werking van de flow benadrukken, die schoonmaakt wat als onrein wordt ervaren. Op het buitenterrein exposeert ze haar stenen beelden, waarin ze de vormentaal van het bewegende menselijk lichaam probeert te vangen.

Plattegrond
De tien uitnodigende dixi's zijn niet te missen. En anders word je er wel op gewezen door een imposante stalen boogschutter. Opgesteld op de hoek Steenweg-Gamerschedijk wijst dat tachtig kilo wegende beeld van Piet Tuin je de weg naar het benedendijkse atelier. Overigens staat deze werkruimte ook duidelijk aangegeven op de plattegrond van de Bommelse Kunstroute, naast de andere 27 locaties in Zaltbommel die de laatste weekenden van juni de moeite van een bezoek waard zijn.

Meer weten? www.bommelsekunstroute.nl

Meer berichten