Tientallen vrijwilligers van TRIP Bommelerwaard hebben dit aardbeienweekend mogelijk gemaakt. Foto: Peter-jan van Steenbergen
Tientallen vrijwilligers van TRIP Bommelerwaard hebben dit aardbeienweekend mogelijk gemaakt. Foto: Peter-jan van Steenbergen (Foto: Peter-jan van Steenbergen)

Grotere opzet Aardbeiendag geslaagd

Waar voorgaande jaren de aardbeiendag plaatsvond, heeft dit jaar voor het eerst een heel aardbeienweekend plaatsgevonden. Van vrijdag tot en met zondag genoten zo'n 2000 bezoekers van vele activiteiten die in het teken van aardbeien stonden. Het weekend startte met een Aardbeienborrel waar het eerste fust met Bommels Aardbeienbier werd aangebroken. De organisatie was ook dit jaar in handen van het Toeristisch Recreatief Informatie Punt Bommelerwaard (TRIP Bommelerwaard).

door Peter-jan van Steenbergen en Evelien Piels

Zaltbommel - De Aardbeienborrel was de aftrap van het aardbeienweekend. De Maasdrielse wethouder van toerisme, Jan-Hein de Vreede, was samen met sponsoren en partners te gast op het stadhuis van Zaltbommel. Tijdens de borrel kon geproefd worden van het Bommels Aardbeienbier dat speciaal voor het feestelijke weekend is gebrouwen door Bommelaar Bier.

Op zaterdag kwam de Aardbeienkoningin, Kim van Oijen uit Kerkdriel, samen met de aardbeienprinsesjes aan op de Markt in Zaltbommel. Vervolgens werd het evenement op de Markt feestelijk geopend door Wethouder Willem Posthouwer en Boudewijn van der Wal, zakelijk directeur van Kreling Aardbeien. Posthouwer sprak lovende woorden over de opzet van deze traditie en bedankte de tientallen vrijwilligers van TRIP Bommelerwaard die de dag ieder jaar mogelijk maken. Van der Wal blikte terug op het verleden toen de Aardbeiendag echt een begrip was in de regio. Hij hoopt dat het die status weer krijgt en gaat zich inzetten om de kwekers meer bij de dag te betrekken.

Op de Markt genoten de bezoekers van de verse zomerkoninkjes en was ook het exclusieve Aardbeienbier te verkrijgen. Daarnaast waren met het Rad van Avontuur, de 'koninginnen-editie' mooie prijzen te winnen en werden kinderen geschminkt op het bordes van het stadhuis. Ook werd er de hele dag van muziek genoten. Bijzonder was het optreden van Balletschool Paulette Willemse samen met muziekgroep Imbue.

Bakwedstrijd
Nieuw dit jaar was de bakwedstrijd 'De lekkerste taart van de Bommelerwaard', waarbij thuisbakkers werden uitgedaagd om een perfect baksel te maken, met natuurlijk de aardbei als belangrijkste ingrediënt. De jury, bestaande uit Posthouwer, Van der Wal en de Aardbeienkoningin, stond voor een lastige keuze. Uiteindelijk ging Mark Dijkstra uit Poederoijen met de hoofdprijs aan de haal. Hij won naast de eeuwige roem ook een taartschep en taartmes. Zijn taart wordt in het assortiment van Bakkerij Van Horssen opgenomen.

Aardbeienroute
Ook nieuw dit jaar was een speciale 'Aardbeienroute', die langs kwekers en bezienswaardigheden in, met name de gemeente Maasdriel, gaat. Zo konden deelnemers één van de aardbeienproducenten bezoeken. Ook na het Aardbeienweekend is de route (online) bij TRIP Bommelerwaard verkrijgbaar.

Meer berichten