Voetbalklassiekers

door Bert van Kessel

Dat wordt likkebaarden komend seizoen met al die voetbalderby's. Tenminste, als de bond geen rare fratsen uithaalt met de indeling. Vier clubs uit één en dezelfde gemeente in de vierde klasse. Zowel Hedel als Jan van Arckel uit Ammerzoden promoveerden vorige week naar deze klasse via de nacompetitie. De 'Jantjes' maakten het wel erg spannend in hun tweeluik met MEC'07. Uiteindelijk moesten strafschoppen de beslissing brengen. De pas 17-jarige doelman werd zo de held van de club.

DSC uit Kerkdriel en Alem, de twee andere clubs uit de vierde klasse, liepen allebei promotie mis. Beide clubs redden het niet in de nacompetitie. DSC verloor meteen in de eerste ronde en Alem ging een ronde verder kopje onder. In deze knock-out wedstrijden mochten ze geen enkele keer thuis aantreden. Vreemd en nadelig. Na de fikse teleurstelling zullen spelers en aanhang toch hun zegeningen tellen. Lekker is dat, op de fiets naar drie uitwedstrijden. Althans, dat zou ik als oefenmeester opperen aan de selectie. Goed voor het groepsgevoel.

Fijn is dat deze dorpen nog immer een eigen club bestieren. Dat ze uit de greep zijn gebleven van het fusiespook. Ik ben voorstander van het zo lang mogelijk zelfstandig op eigen benen staan. Tot het moment komt dat het financieel en organisatorisch niet meer op te brengen is. In onze regio staan Brakel en Zuilichem te trappelen om gezamenlijk verder te gaan. Op een geheel nieuw complex. Ook dat zal wennen zijn. De huidige sportparken, allebei gelegen op markante locaties, krijgen een andere bestemming. Geen voetbal meer langs dijk en Waal.

Hurwenen en Rossum waren vroeger ook aartsrivalen. Sinds vier jaar is het één vereniging: HRC'14. Volgens mij loopt daar alles op rolletjes. Dat ging niet zonder slag of stoot. De tegenstanders riepen in koor: 'Fuseren met de voetbalvijand? Dat nooit'. Toch zullen kleinere verenigingen er op een gegeven moment aan moeten geloven. Als het eenmaal zover is, zullen de supporters net zo fanatiek blijven. Of blijft er toch een achtergrondstemmetje zeuren. 'Die gescoord heeft, is er eentje uit mijn dorp.'

Meer berichten