De tweehonderd deelnemers aan de SHAMAJO-cruise genieten van de zomerse dag op het water. Lekker luierend in de schaduw kijken de VIP's en hun crew naar passerende boten. Foto's: Jos Kaldenhoven.
De tweehonderd deelnemers aan de SHAMAJO-cruise genieten van de zomerse dag op het water. Lekker luierend in de schaduw kijken de VIP's en hun crew naar passerende boten. Foto's: Jos Kaldenhoven. (Foto: Jos Kaldenhoven)

Feestelijke vloot vaart voor 13e keer uit

Wat dertien jaar geleden begon met twintig deelnemers in vier sloepen, is uitgegroeid tot een groots jaarlijks festijn: de SHAMAJO-cruise. Dit jaar vertrekken op 20 juni 200 meervoudig gehandicapten en mensen met een verstandelijke beperking in twee partyboten en twaalf particuliere boten vanuit de haven in Kerkdriel naar Heusden. Het plezier is groot, zowel bij de VIP's –zoals de deelnemers door Wensstichting SHAMAJO worden genoemd- als de 150 begeleiders, vrijwilligers en schippers.

door Loeki Bruinink

Kerkdriel - Een lange rij wachtenden staat voor de tent bij Jachthaven Van Gent aan de Zandmeren. Bij het aanmelden krijgen de VIP's te horen op welke boot ze zijn ingedeeld. Binnen krijgt zanger Danny Smoorenburg, ambassadeur van SHAMAJO, de handjes al de lucht in. Iedereen heeft er zin in. De deelnemers komen van heinde en verre. De groep uit Kruiningen komt voor het tweede jaar en heeft de lange reis vanuit Zeeland er graag voor over. Vorig jaar hebben ze genoten en ze willen de cruise voor geen goud missen. Waar ze zich het meest op verheugen? Op de boottocht natuurlijk, of nee op de pannenkoeken, nou ja, op alles eigenlijk.

Een kontje geven
SHAMAJO-voorzitter Jan Kregting heet iedereen welkom. Ook burgemeester Henny van Kooten doet een woordje. Maar ze houden het kort, want de VIP's willen het water op. Een groot aantal scheept in op de Domani en de Columbus: ruime partyschepen die wel raad weten met rolstoelen. Andere VIP's mogen mee op particuliere boten. Met zwemvesten aan lopen of rollen ze via de steiger naar 'hun' boot. Het valt nog niet mee om aan boord te komen. Wat zijn die trapjes klein! Gelukkig zijn er genoeg mensen die wel even 'een kontje' willen geven.

Als de scheepstoeter schalt, begint de grote uittocht. Zwaaiend naar de achterblijvers en de opvarenden van andere boten, zetten de VIP's koers naar Heusden. Daar wachten de pannenkoeken. Onderweg komt de zon tevoorschijn en dus ook de zonnebrandcrème en parasols. Wat een prachtige zomerse dag!

Na een paar uur varen op de Maas smaken de pannenkoeken extra lekker. Zeker in zo'n sfeervol vestingstadje als Heusden. En dan is het alweer tijd voor de terugtocht. Aan het eind van de middag vaart de feestelijke vloot de haven van Kerkdriel binnen. Als iedereen weer vaste grond onder de voeten en wielen voelt, is het tijd om afscheid te nemen. Dikke kans dat op weg naar huis de ogen dichtvallen. Zeker als je onderweg bent naar Kruiningen.

www.shamajo.nl

Meer berichten