Een echte Bommelaar

... die nog steeds in de hele Bommelerwaard herkend word, komt eigenlijk uit de Achterhoek. Zijn vader had er een smederij. Ik durf bijna te beweren dat hij hier bekender is dan zijn muzikale streekgenoten uit de Achterhoek. Doe normaal, denkt u? Nou, vraag dan eens aan een willekeurige metaalbewerker in de Bommelerwaard of hij Teun Beumer kent. Dan is het antwoord in bijna 100 procent van de gevallen bevestigend.

Want Teun Beumer is nog zo'n ouderwetse leraar metaal. Uit de tijd dat er nog gewoon een LTS was. Waar je een vak leerde. Je kon er kiezen uit vier vakgebieden: Houtbewerking, schilderen, elektro of metaal. Mijnheer Beumer gaf les aan de metaalboeren. Herkenbaar aan hun blauwe overalls. Het waren niet altijd de makkelijkste leerlingen. Maar door zijn rustige uitstraling had mijnheer Beumer er doorgaans weinig last mee. En in de avonduren gaf hij ook nog eens lascursussen. Het ouderwetse lassen met elektrodes. Maar ook het MIG lassen.

Ik weet niet waarom, maar ik weet nog steeds waar de afkorting TIG lassen voor staat: Tungsten Inert Gas. Ik kan me niet indenken dat ik ooit iets aan die kennis zal hebben. Ik ben na dat extra praktijkjaar namelijk nooit meer actief met dat vak bezig geweest. Als ik ergens naar kijk is het, bij wijze van spreken, al kapot. Dus helaas, verloren kennis.

Of ik moet ooit in een quiz de 1.000.000 euro vraag krijgen: "Waar staat de afkorting TIG voor?" Maar die kans acht ik heel klein. Mocht het zo zijn, dan zal ik rechtstreeks in de camera roepen: "Bedankt mijnheer Beumer!"

Zoals heel veel metaalbewerkers dat mogen zeggen die vandaag de dag, mede dankzij Teun, hun boterham in de metaalsector verdienen.

Meer berichten