De Bommelse Noortje Dupont staat zaterdag in de finale van de Kunstbende. De finale begint om 13.30 uur en vindt plaats in de Westergasfabriek in Amsterdam. Foto: Kunstbende Festival
De Bommelse Noortje Dupont staat zaterdag in de finale van de Kunstbende. De finale begint om 13.30 uur en vindt plaats in de Westergasfabriek in Amsterdam. Foto: Kunstbende Festival (Foto: )

Noortje Dupont (18) in de landelijke finale Kunstbende

Onlangs schreef de 18-jarige Noortje Dupont uit Zaltbommel zich in als singer-songwriter voor het Kunstbende Festival, een wedstrijd waar jonge creatieve talenten in de leeftijd van 13 tot en met 18 jaar hun talent laten zien op diverse gebieden zoals dans, muziek, mode en theater. Noortje werd tijdens de provinciale voorronde tot haar eigen verrassing eerste in de categorie muziek.

door Annemiek van Kleef

Zaltbommel - "Ik deed eigenlijk mee omdat het een extra kans was om op te treden. Ik had niet echt gedacht dat ik zou winnen. Toen ik hoorde dat ik gewonnen had, was mijn reactie: "Hoezo dan?" Maar het was natuurlijk wel chill." Aanstaande zaterdag staat ze met nog elf deelnemers in de landelijke finale op het podium van de Westergasfabriek in Amsterdam.

Noortje schrijft altijd al haar liedjes zelf en ook tijdens het festival treedt ze op met een zelfgeschreven Nederlandstalig nummer. "Mijn liedjes zijn kleinkunstachtig en alternatief met woordspelingen en een beetje dubbelzinnige teksten. Ik schrijf over dagelijkse dingen die ik meemaak en die me irriteren of die ik juist heel chill vind." Inmiddels zijn vijf nummers zo serieus geworden, dat ze samen met haar band de studio inging en op 30 juni, de dag van de finale, komt de eerste EP met daarop vijf nummers uit.

Wanneer Noortje is begonnen met zingen weet ze niet. "Zang is niet iets waarmee ik ooit ben begonnen, dat deed ik altijd al." Al op jonge leeftijd was duidelijk dat ze later iets in de muziek wilde doen en dat is altijd zo gebleven. Voor het komend schooljaar is ze inmiddels toegelaten bij de Herman Brood Academie, maar ze twijfelt nog. Ze heeft nog niets gehoord over de audities bij twee andere muziekopleidingen en wil dat eerst afwachten voor ze definitief beslist.

Maar eerst staat dit weekend het optreden bij de Kunstbende hoog op haar agenda. Bij winst mag ze optreden op de festivals Lowlands en de Zwarte Cross en dat is één van de redenen dat de zenuwen inmiddels gaan opspelen. "Ik ben wel een beetje zenuwachtig, maar ik ga gewoon mijn ding doen. Ik doe altijd bij ieder optreden mijn best, ik kan het niet ineens veel beter of slechter doen. Ik doe wat ik doe en dan kijk ik wel of het werkt. Ik heb de concurrentie inmiddels ook gezien en er zijn wel een paar mensen van wie ik zou durven verliezen en die ik het ook gun, maar het zou ook heel fijn zijn om zelf te winnen."

Meer berichten