Sinds 2009 werd op diverse locaties in Nederland gesprongen, maar dit jaar alleen in Aalst. Foto: Jan Piels
Sinds 2009 werd op diverse locaties in Nederland gesprongen, maar dit jaar alleen in Aalst. Foto: Jan Piels

Vrolijke actie met serieuze boodschap

In Aalst werd aan de afgedamde Maas bij de Nesserwaarde voor de derde keer op rij de Big Jump en waterfestival georganiseerd. Onder leiding van Jochem van Gelder vonden er allerlei activiteiten plaats om mensen bewust te maken van het belang van een goede waterkwaliteit.

door Jan Piels

Aalst - Het was een drukke aangelegenheid zaterdag bij de Nesserwaarde in Aalst. Niet alleen was het prachtig weer om aan het water te liggen, ook werd het evenement Big Jump en waterfestival voor het derde jaar op rij georganiseerd door Dunea. Verschillende organisaties kwamen naar dit evenement met als doel om een ieder bewust te maken van het belang van een goede waterkwaliteit. Dunea is zelf leverancier van drinkwater in Zuid-Holland en gebruikt het water uit de afgedamde Maas om het tot drinkwater te maken. Naast Dunea waren onder meer het IVN, het Waterlaboratorium, het waterschap en verschillende bestuurders aanwezig. Ook was er livemuziek van de Zaltbommelse band Spark of Sanity.

Om 13.00 uur werd er gestart met verschillende activiteiten. Zo kon de jeugd met een aantal sportactiviteiten meedoen en stonden er verschillende stands. De meeste van deze stands hadden informatie over het thema. Wat veel naar voren kwam is wat we zelf kunnen doen om de afgedamde Maas, maar ook de natuur op andere plaatsen, schoon te houden. Het zal voor veel mensen geen nieuws zijn maar veel van het afval wat in het water terecht komt, is door mensen op de strandjes achtergelaten, zo wist Jochem van Gelder te vertellen. Hij praatte de dag aan elkaar en interviewde verschillende mensen van de organisaties die aanwezig waren. Ook wethouder Gijs van Leeuwen (SGP) van Zaltbommel en Li An Phoa van Drinkable Rivers werden geïnterviewd. Phoa maakt een voetreis langs de Maas om de kwaliteit van het rivierwater onder de aandacht te brengen. Nadat ze gestart was in Frankrijk heeft ze er al een flink stuk opzitten.
Na een warming up, die Jochem van Gelder samen verzon met een jonge toeschouwer, was het om 15.00 tijd voor de Big Jump. Een grote groep aanwezigen dook gelijktijdig het water in en zwommen naar een ponton verderop in het water. Vervolgens gaf van Gelder het signaal om weer terug te komen en werd de Big Jump beëindigd.

Alle activiteiten moesten zorgen voor een stukje bewustwording. Op het strandje was zaterdag ogenschijnlijk geen vuil te bekennen. Er werd echter een juttocht georganiseerd, en de groep jutters wist nog veel afval om en rond de afgedamde Maas te vinden. Dit gaf direct aan dat dit soort acties ook in de toekomst nog nodig zijn.

Initiatief
Het initiatief van de Big Jump is afkomstig van de Fransman Roberto Epple, oprichter van het European Rivers Netword. Hij organiseerde in 1995 een zwemactie in de Loire, met hetzelfde doel als de verschillende organisaties zaterdag in Aalst nastreefden.

Meer berichten