Op zaterdag 21 juli geeft Gonnie van der Maten een orgelconcert in de Sint-Maartenskerk. Het bestaat voor het grootste deel uit werken van Bach.
Op zaterdag 21 juli geeft Gonnie van der Maten een orgelconcert in de Sint-Maartenskerk. Het bestaat voor het grootste deel uit werken van Bach.

Orgelconcert door Gonnie van der Maten

Het derde concert van de serie concerten in de Sint-Maartenskerk wordt gegeven door Gonnie van der Maten uit Soest. Haar orgelconcert vindt plaats op zaterdag 21 juli 20.00 uur in de Sint-Maartenskerk in Zaltbommel.

Zaltbommel - Het grootste deel van het concertprogramma bestaat uit werken van Johann Sebastian Bach. Het concert begint met Bachs bewerking van de drie verzen van het Kyrië voor de Lutherse mis (BWV 669, 670 en 671). Daarna volgt een meer eigentijds intermezzo bestaande uit 'De goddelijke routine' van Louis Andriessen, 'In Paradisum' van Maurice van Elven en 'Requiem aeternam' van Albert de Klerk. Vervolgens speelt Van der Maten 'Jesus Christus, unser Heiland, der von uns den Zorn Gottes wandt', een communie uit de Lutherse mis. Het concert wordt besloten met de bekende Passacaglia in c (BWV 582).

Van der Maten heeft een breed werkterrein. Ze is concert-organist, cantor-organist, dirigent en docent. Daarnaast componeert zij en draagt zij teksten voor. Van der Maten werd geboren in Amsterdam, waar ze ook haar orgel- en kerkmuziekopleiding aan het Sweelinck Conservatorium volgde, met als orgel-hoofdvakdocent Albert de Klerk (Uitvoerend Musicus cum laude).

Momenteel is Van der Maten cantor-organist van de Oude Kerk in Soest, een veelomvattende muzikale functie, waarin zij verantwoordelijk is voor de muziek in de Oude Kerk in brede zin. Zij treedt hiermee in het voetspoor van illustere voorgangers als Maarten Kooy en Jan Jansen.

In mei 2009 kreeg Van der Maten een bronzen medaille toegekend door de Société académique d'éducation et d'encouragement "Arts – Sciences – Lettres" te Parijs, voor haar verdiensten voor de Franse cultuur. In 2015 rondde zij met goed gevolg de opleiding koordirectie aan het Conservatorium van Utrecht af. Op 16 september 2017 speelde zij in Haarlem de wereldpremière van het eerste orgel solo werk van de wereldberoemde componist Louis Andriessen. Onlangs bracht zij dit werk ook uit op CD.

De entree voor het orgelconcert van Gonnie van der Maten bedraagt 8 euro. Donateurs (met één introducé betalen 5 euro. Jongeren krijgen korting.

Het eerstvolgende concert, zaterdag 28 juli, wordt verzorgd door Rien Donkersloot (Sint-Joriskerk, Amersfoort).

Details over de musici, de programma's, aanvangstijden en entreeprijs vind je, zodra ze bekend zijn, op www.muziekkringbommelerwaard.nl.

Meer berichten