Het gekrioel aan de start van de triatlon in 2017. Foto: Aart de Kraker
Het gekrioel aan de start van de triatlon in 2017. Foto: Aart de Kraker (Foto: Aart de Kraker)

1/8 Triatlon is eigenlijk een sprint

Annemiek van Vleuten was in 2014 de winnares bij de vrouwen toen voor de achtste keer de Nederlandse Kampioenschappen in Zaltbommel verreden werden. 25 augustus staat de negentiende editie van de recreatieve 1/8 triatlon op de agenda. Het draaiboek is bijgewerkt en de voorinschrijvingen stromen binnen. Geert Vos is al jaren bestuurslid en verantwoordelijk voor het secretariaat en de 'centen'. Renners en andere wielersportliefhebbers zijn door Stichting Wielersupport Zaltbommelse Renners al vaak getrakteerd op mooie fietsevenementen in Bommel en omgeving.

door Jetty Duister

Zaltbommel - "In de jaren zeventig hadden we in Zaltbommel veel jeugdrenners die in Den Bosch reden bij de vereniging van oud-profrenner Gerrit Schulten en kwamen daardoor uit in het KNWU district Midden-Brabant. Een aantal ouders staken de koppen bij elkaar, zo ontstond het idee om een supportersclub op te richten en zelf 'thuis' jeugdwedstrijden te organiseren." We tellen 1977 en sindsdien is er veel gebeurd. Na herstructurering van de KNWU begin jaren negentig mochten er geen wedstrijden meer op persoonlijke licenties georganiseerd worden. "Sindsdien is Wielersupport Zaltbommelse Renners als zelfstandige stichting aangesloten bij de wielerbond. Als ik terugkijk op die tijd daarvoor; gekkenwerk! We waren ons organisatoren totaal niet bewust van de risico's waarvoor je persoonlijk aansprakelijk gesteld kon worden. Gelukkig is er nooit iets gebeurd."

Jeugdwedstrijd
Het stichtingsbestuur telt acht leden. Voorzitter Eelco Spronk en Geert Vos zijn misschien wel de bekendste van die groep en hebben zelf heel wat kilometers op het asfalt neergelegd. Met alle anderen managen zij het sportevenement, want dat is het tegenwoordig. "We begonnen met jeugdcriteriums. Toen ze ouder werden, reden zij bij de nieuwelingen en amateurs en verdween de behoefte aan jeugdwedstrijden. De eerste triatlon werd dertig jaar geleden in samenwerking met de zwemvereniging gehouden. Daarna was er pas weer in 2001 een wedstrijd. Grote evenementen zoals de Nederlandse Kampioenschappen Tijdrijden kun je niet jaarlijks organiseren en dat hoeft ook niet. Wel belangrijk is dat er continuïteit in je activiteiten zit om je naamsbekendheid te behouden. Waarom een triatlon? Er is een link met de wielersport. Als bestuur vonden we dat een must en ook voor sponsoren kan dat belangrijk zijn."

Sponsoren
Vos weet als fondsenwerver maar al te goed dat er twee factoren nodig zijn om überhaupt iets te kunnen organiseren: vrijwilligers en sponsoren. "Met Paul Meijering en zijn vrouw Conny hebben we een soort 'verbond'. Vanaf het eerste contact klikte het. Zij zijn naast Zaltbommelse ondernemer ook sportliefhebbers. Sinds 2008 is Paul Meijering Stainless Steel onze hoofdsponsor en naamgever." Over een kleine maand is het zover. De deelnemers gaan dan voor een 1/8 triatlon, een sprint in deze sport. Na 500 meter heen en weer zwemmen in de Teijningenplas, moet de fiets opgehaald worden bij SBO De Toermalijn om daarna 20 kilometer richting Zuilichem en terug te trappen. Vervolgens worden fietsschoenen ingeruild voor hardloopschoenen die 5 kilometer meegaan met de atleet. De finish is op de Waalkade. Taxibedrijf Van Haaften brengt de deelnemers terug naar hun fiets die ze overigens alleen mee krijgen als startnummers matchen. "Dat wisselen en omkleden gebeurt bij de school. Al jaren hebben we een goede medewerking met De Toermalijn."

Het draaiboek bijwerken is een terugkerende gebeurtenis. Zonder vrijwilligers kunnen we niks. Gelukkig hebben we een vaste groep van ruim veertig mensen en dat is inclusief de verkeersregelaars. Eigenlijk is dat best bijzonder. Maar het zou mooi zijn als jongere mensen en jeugd ons komen versterken. Voor één dag wil men wel meedoen maar als het om bestuurstaken gaat, is dat lastiger. Onze verkeersregelaars zijn zelfs bij andere events actief en dat is leuk voor onze kas. Is het doel commercieel? Dan sturen we gewoon een factuur. Voor iets met een sociaal maatschappelijk karakter zijn we blij met een gift. Om die nieuwe vrijwilligers aan te trekken zullen we proberen op 25 augustus mensen te enthousiasmeren en vooral persoonlijk te vragen." Misschien zijn er actieve sporters die een tandje terug willen schakelen. En wie weet lukt het dan om zodoende toch de onverbiddelijke vergrijzing tegen te gaan.

Veiligheid staat voorop
In de plas zijn op de 25e augustus bootjes en duikers die in geval van nood in actie komen. Net als de EHBO afdeling Gameren/Nieuwaal. "Vanaf 12 jaar mag je meedoen. Hoelang je erover doet is niet belangrijk. Het is tenslotte een recreatieve triatlon, maar er wordt wel degelijk geklokt door tijdwaarnemers." Steeds meer mensen zijn op zoek naar een sport die extremer is. Triatlon is daardoor populairder.

Eens proberen? Dit is je kans! Waren er vorig jaar 145 deelnemers, nu loopt het al storm bij de voorinschrijvingen. "We zitten met 5 euro inschrijfgeld bewust laag. Ons doel is veilig en gezellig samen sporten en daar hebben we succes mee. Natuurlijk zitten er fanatiekelingen tussen. De winnaar van 2017 deed er 56 minuten over, de laatste 2.07 uur. Je ziet wetsuits, dure fietsen en ander materiaal. Maar we doen ook niet moeilijk als ouder en kind op één startnummer willen vertrekken: de ene zwemt en de ander fietst en loopt. Dat kunnen we doen omdat we geen officiële triatlonwedstrijd zijn. Na afloop krijgen de winnaars een bos bloemen en iedereen een vaantje als herinnering en eeuwige roem van deelname."

Inschrijven? Dat kan tot 23 augustus via de site www.wielersupport.nl en op de dag zelf.

Meer berichten