De rolstoel wordt verruild voor een motor met zijspan. De avontuurlijke bewoners van De Wielewaal genieten van de ritjes met de Health Angels.
De rolstoel wordt verruild voor een motor met zijspan. De avontuurlijke bewoners van De Wielewaal genieten van de ritjes met de Health Angels.

Wielewalers toeren met Health Angels

De handen gaan in de lucht, er wordt gezwaaid en daar scheuren drie bewoners van woon-zorgcentrum De Wielewaal weg. In een zijspan toeren ze richting Gameren. Over de dijk, langs de Waal, met de wind in het gezicht. Een onvergetelijke ervaring voor de senioren, waarvan de meesten in het dagelijks leven op een rolstoel zijn aangewezen. Vrijdag 20 juli, voor het derde jaar op rij, bezoekt motortoerclub Health Angels De Wielewaal in Zaltbommel. Het animo voor een ritje op de motoren met zijspan blijkt groot. De bewoners hebben er al wekenlang naar uitgekeken.

door Loeki Bruinink

Zaltbommel - Het schaduwrijke terras van De Wielewaal zit vol. Familie, medebewoners, personeel, vrijwilligers en buurtgenoten kijken vol bewondering toe hoe de avontuurlijke ouderen in de bakjes naast de motoren worden getild. Het heeft iets weg van een pitstop van Formule 1-coureur Max Verstappen: de drie motoren komen voorrijden, verzorgers en vrijwilligers plaatsen de ouderen met hulp van een tillift in de zijspannen en weg zijn ze weer.
"Zo'n ervaring heb ik in mijn leven nog nooit gehad", verzucht Cor Borsboom (bijna 79) bij terugkomst geëmotioneerd. "Wat een leuke jongens zijn het. Geweldig dat ze dat allemaal voor ons doen!" Hij heeft zich zo verheugd op deze middag. "Bijna iedere dag ga ik er met mijn scootmobiel op uit. Als er maar een beetje zon is, ben ik weg." Maar een ritje op de motor is toch echt andere koek. Hij had het voor geen goud willen missen.
De Health Angels krijgen vandaag assistentie van een collega van Moon Bikes & Coffee. De motorrijder die de drie zijspannen begeleidt, blijkt een goede bekende te zijn. Het is Jamy Brekelmans, kapster in het woon-zorgcentrum. De bewoners zijn onder de indruk van haar Harley Davidson. Later zal ze ook achterop stappen bij een Health Angel om samen met één van haar klanten een ritje te maken. "Dat heb ik beloofd en dat is ze echt niet vergeten!", lacht de stoere haarverzorgster.
Voor Henk Vos (60) is het de tweede keer dat hij in het zijspan van de Health Angels rijdt. "Ik heb wel vaker op een motor gezeten. Vroeger zat ik bij mijn broer achterop." Nu staan de zweetdruppels op zijn voorhoofd. Want het is warm, zeker met zo'n helm op je hoofd. Een ijsje van IJsboerderij De Schoonheuvel uit Hedel brengt gelukkig verkoeling. Dit ijs en de muziek van Tijn van Brussel op deze middag zijn betaald met een deel van de opbrengst van de Oranje Fonds-collecte. Iedereen geniet.
De motorclub Health Angels werd in 2012 opgericht door medewerkers van BrabantZorg die hun hobby wilden delen. Nadat ze een ritje hadden verzorgd voor een fervent motorrijder die door zijn ziekte aan bed was gekluisterd, ontstond het idee om met hun hobby ook anderen een leuke dag te bezorgen. Wie 20 juli aanwezig was bij hun jaarlijkse bezoek aan De Wielewaal, weet dat ze daarin uitstekend slagen.

Kijk voor meer informatie op mtchealthangels.weebly.com.

Meer berichten