De 79-jarige Sander van Marion geeft zaterdag 4 augustus zijn, waarschijnlijk, laatste concert in Zaltbommel. De Muziekkring pakt dit concert groots aan, zo komt ook de Altena Brass langs.
De 79-jarige Sander van Marion geeft zaterdag 4 augustus zijn, waarschijnlijk, laatste concert in Zaltbommel. De Muziekkring pakt dit concert groots aan, zo komt ook de Altena Brass langs. (Foto: )

Orgelconcert door Sander van Marion

Het vijfde concert van de serie concerten in de Sint-Maartenskerk wordt gegeven door de nestor onder de Nederlandse organisten en bevlogen ambassadeur van het orgel: Sander van Marion. Het orgelconcert vindt plaats op zaterdag 4 augustus om 20.00 uur in de Sint-Maartenskerk in Zaltbommel.

door Jan Scheurwater

Zaltbommel - Het thema van het concert is 'kleurrijk'. Dat verwijst naar de vele klanknuances die een groot orgel, zoals er in de Sint-Maarten staat, kan weergeven. Op het programma staat werk van de Barok-componisten Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel, Antonio Soler en Henry Purcell. Maar ook een ingetogen arrangement van 'Abide with me' ('Blijf mij nabij, wanneer het duister daalt'), een blokje van Franse componisten (Widor, Dubois), een improvisatie over de L' Arlésienne Suite van Georges Bizet en een spetterende Finale ontbreken niet.

De organist van de Bethelkerk in Scheveningen werd in 1938 geboren. In Friesland speelde hij op zijn 18e zijn eerste concert. Daarom vierde hij in 2016 zijn 60-jarig jubileum nin de muziek. In 2006 stopte hij als dirigent. Op 24 september viert Van Marion zijn 80e verjaardag.

Laatste concerttour
Van Marion maakt dit jaar zijn laatste concerttour. Op zaterdag 12 januari staat er een groot afscheidsconcert van hem gepland in de Laurenskerk in Rotterdam. Bij zijn concerttour wordt ook Zaltbommel (en dus waarschijnlijk voor het laatst) aangedaan. Daarom is er gelegenheid voor het publiek uit deze regio om afscheid van hem te nemen.

Voor het laatst? Maar dat leek in 2016 ook het geval al en zie: zijn drive om het orgel te promoten is ongebroken. Hij vertelde over de vele vragen die hij krijgt om ("nog één keer") een concerttournee door Noord-Amerika te doen. Hoe zijn vingers en voeten jeuken… en hoe hij er fysiek tegenop ziet. Om dan, in dankbaarheid voor zijn rijke leven, te memoreren dat zijn geliefde generatiegenoten Klaas Jan Mulder en Herman van Vliet de mijlpaal van 80 jaar helaas niet hebben gehaald.

Groots concert
Daarom gaat de Muziekkring, net zoals in 2016, dit concert groots aanpakken. Net zoals vorig jaar komt Pascal van de Velde (trompettist) mee. Maar daar blijft het niet bij. Van de Velde wordt vergezeld door vriendin Veronique Voorn, die meespeelt op bugel. Dat alles is zo met Van Marion afgesproken. Maar net zoals in Rotterdam wacht hem in Zaltbommel een verrassing.

Een aantal leden van Altena Brass speelt mee bij het laatste nummer en bij de toegift. Altena Brass uit Andel is een van de negen Nederlandse Brassbands die nationaal en internationaal op het allerhoogste concours nivo spelen. Wereldtop. Tijdens het samenspel zal het klaroengeschal uit alle hoeken van de kerk komen!

Bedanken
Na het concert bestaat de mogelijkheid om de musici persoonlijk te bedanken en nog even na te praten onder het genot van een drankje (op eigen kosten). Ook kun je een kijkje nemen bij de cd's en dvd's van Sander van Marion. Een gedeelte van de opbrengst is bestemd voor het KWF Kankerbestrijding.

Kaarten
Kaarten zijn uitsluitend verkrijgbaar bij de kerk, vanaf een half uur voor aanvang. Parkeren is op zaterdagavond gratis in Zaltbommel. De entree voor dit concert is 10 euro voor volwassenen, donateurs (met één introducé) betalen 8 euro. Jongeren krijgen korting.
Informatie over de musici, de programma's en entreeprijs vind je op muziekkringbommelerwaard.nl

Eerstvolgende concerten
De eerstvolgende concerten worden gegeven door Kees van Houten (Bachconcert met uitgebreide toelichting) op 11 augustus om 20.00 uur en Wout van der Linden (Brakel) op 18 augustus om 20.00 uur.

Meer berichten