Orgelconcert door Kees van Houten

Het zesde concert van de serie concerten in de Sint-Maartenskerk wordt gegeven door Kees van Houten uit Helmond. Het orgelconcert vindt plaats op zaterdag 11 augustus om 20.00 uur in de Sint-Maartenskerk in Zaltbommel. Het concert bestaat geheel uit werken van Johann Sebastian Bach.

door Jan Scheurwater

Zaltbommel - Het programma van dit concert bestaat uit niet minder dan zeven van Bach's mooiste koraalbewerkingen (kijk op de website voor de details), vooraf gegaan door Praeludium und Fuge in e moll BWV 533 en afgesloten met Praeludium und Fuge in C dur BWV 545. Van Houten heeft een uitgebreide toelichting op de te spelen werken geschreven die is opgenomen in het programmaboekje.

Kees van Houten (Helmond, 1940) studeerde na zijn gymnasium-opleiding aan het Brabants Conservatorium in Tilburg de hoofdvakken piano en orgel. Hij won prijzen bij improvisatie-concoursen in Bolsward en St. Albans (Engeland). Van Houten was vanaf 1957 meer dan vijftig jaar organist van de St. Lambertuskerk in Helmond, waar hij het historische Robustelly-orgel uit 1772 bespeelde. Van 1971 tot 1992 was hij hoofdvakdocent orgel aan de Hogeschool voor de Kunsten, Faculteit Muziek, in Utrecht.

Samen met Marinus Kasbergen maakte Kees van Houten vanaf 1972 een diepgaande studie van de getallensymboliek in de muziek van Bach. Hij geldt als een groot kenner van het oeuvre van Bach. Zijn studie resulteerde in het boek 'Bach en het getal' (1985) en 'Bach, die Kunst der Fuge en het getal' (1989). Van zijn hand verschenen verder onder meer drie boeken over belangrijke koraalbewerkingen voor orgel van Bach, en publikaties over de Matthäus-Passion, de Hohe Messe, het Weinachts-Oratorium, 'Die Kunst der Fuge' en het Weinachts-Oratorium. Enkele van deze werken verschenen ook in het Duits en het Frans.

Als concerterend organist treedt Kees van Houten op in binnen- en buitenland. Ook geeft hij lezingen, workshops en cursussen voor amateurs en professionals in Nederland en daarbuiten.

Kaarten
De entree voor dit concert bedraagt 8 euro voor volwassenen, donateurs (met één introducé) betalen 5 euro. Jongeren krijgen korting. Kaarten zijn uitsluitend verkrijgbaar bij de kerk, vanaf een half uur voor aanvang. Parkeren is op zaterdagavond gratis.

De volgende concerten in de zomerserie zijn: 18 augustus- Wout van der Linden en 25 augustus- Andre Knevel.

Details over alle concerten vind je op www.muziekkringbommelerwaard.nl.

Meer berichten