Op 9 juli 2011 speelde hij zijn eerste concert in de Sint-Maartenskerk in Zaltbommel. Het concert kreeg toen zeer lovende kritieken.
Op 9 juli 2011 speelde hij zijn eerste concert in de Sint-Maartenskerk in Zaltbommel. Het concert kreeg toen zeer lovende kritieken.

Orgelconcert door Laurens de Man

Het negende concert van de serie concerten in de Sint-Maartenskerk wordt gegeven door Laurens de Man. Het orgelconcert vindt plaats op zaterdag 1 september om 20.00 uur in de Sint-Maartenskerk in Zaltbommel. De Man is één van de meest virtuoze organisten van zijn generatie en het is niet verwonderlijk dat hij al een rijk gevulde prijzenkast heeft. Hij heeft meerdere keren geconcerteerd in de Sint-Maarten en de Gasthuiskapel (zowel voor de Muziekkring als het Emmy Verhey festival).

door Jan Scheurwater

Zaltbommel - Het concert opent met twee werken van Johann Sebastian Bach. Eén daarvan is een bewerking van de tweede partita voor viool solo, BWV 1002, door De Man zelf. Daarna volgen twee composities van Felix Mendelssohn Bartholdy (Sonate opus 65 nr. 4 en Andante met variaties in D) die haast geschreven lijken voor op het Wolfferts-Heynemann-orgel in Zaltbommel. Van Jehan Alain (de in het begin van de Tweede Wereldoorlog omgekomen broer van de beroemde organiste Marie-Claire Alain) wordt 'Variations sur un thème de Clément Jannequin' uitgevoerd. Dan volgt 'Annum per annum' van Arvo Pärt, een spel tussen de vele klankkleuren van het orgel en de akoestiek van de kerk. Het concert wordt afgesloten met 'Variations sur un Noël' van Marcel Dupré, een werk dat bedrieglijk eenvoudig begint maar heel virtuoos eindigt. Een buitengewoon boeiend programma dat hoge eisen stelt aan de concertgever.

Laurens de Man (1993, 's-Hertogenbosch) studeerde piano en orgel aan het Conservatorium van Amsterdam. In 2014 behaalde hij voor beide instrumenten cum laude zijn bachelordiploma, iets wat in Nederland nog nooit eerder gebeurd is. In 2016 slaagde hij cum laude voor zijn masterexamen orgel en in 2017 deed hij masterexamen piano (predicaat 'uitmuntend'). Sinds oktober van dat jaar vervolgt hij zijn studie aan de Berlijnse Universität der Künste bij Leo van Doeselaar (Konzertexamen Orgel).Als pianist won hij in 2009 (op 16-jarige leeftijd) tijdens de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours in Den Haag een eerste prijs. Hij maakte samen met andere prijswinnaars van het dat concours tournees door de VS, Canada en Costa Rica (2012). Tussendoor behaalde Laurens in juli 2010 nog even zijn diploma aan het Gymnasium Bernrode in Heeswijk. In 2016 won hij het Govert van Wijn Orgelconcours in Maassluis en in augustus 2017 won hij zowel de eerste prijs, de publieksprijs als de Jan Welmersprijs tijdens de International Martini Organ Competition in Groningen. In april 2018 won hij zowel een studiebeurs van de Stichting Kunst aan de Dijk Kortenhoef als de Sweelinck-Mullerprijs, een prijs voor veelbelovende organisten.

Op 9 juli 2011 speelde hij zijn eerste concert in de Sint-Maartenskerk in Zaltbommel. Het concert kreeg zeer lovende kritieken, zijn uitvoering van de Sonata da Chiesa van Hendrik Andriessen was ronduit briljant. Als winnaar van het Prinses Christina Concours werd hij later in 2011 uitgenodigd om op te treden op het Emmy Verhey Festival. Ook speelt Laurens veel kamermuziek; samen met Annemiek de Bruin (klarinet) en Irene Kok (cello) vormt hij het Chimaera Trio waarmee hij optrad tijdens o.a. het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht (IKFU) in december 2012 en in januari 2013 de Publieksprijs won tijdens de finale van de Storioni Ensemblewedstrijd in 's-Hertogenbosch. Voor dit trio arrangeert Laurens ook regelmatig muziek, van Pachelbel tot Mahler.

Het oeuvre van Bach speelt een grote rol bij De Man. Zo trad hij op bij het Bachfestival Dordrecht en speelde hij Bach in samenwerking met een VJ en dansers. Laurens vertolkte Bach's beruchte Goldbergvariaties en speelde verschillende andere Bachprogramma's, onder andere in het Orgelpark te Amsterdam. In 2013 verzorgde hij in onze zomerserie een compleet Bach programma en in 2014 trad hij met zijn trio op in de Gasthuiskapel. In januari van 2017 speelde hij Bach op een pedaalharmonium in De Wereld Draait Door.

Sinds januari 2012 is De Man hoofdorganist van de Janskerk in Utrecht, waar hij een Bätz-Witte orgel uit 1861 bespeelt.

Meer informatie
De entree voor dit concert bedraagt 8 euro voor volwassenen, donateurs (met één introducé) betalen 5 euro. Jongeren krijgen korting.

Volgende week zaterdag is het Nationale Orgeldag. Vanaf 13.00 uur is er op de hele uren een orgelbespeling van een half uur in de Sint-Maarten. 's Avonds wordt het laatste concert in de zomerserie gegeven, ditmaal door Hugo Bakker.

Meer berichten