Marielle Pelle ging op bezoek bij fruitteeltbedrijf Vervoorn om te kijken of het fruit last heeft gehad van het warme en droge weer. De drie generaties, die daar nog altijd werkzaam zijn, stonden haar te woord.
Marielle Pelle ging op bezoek bij fruitteeltbedrijf Vervoorn om te kijken of het fruit last heeft gehad van het warme en droge weer. De drie generaties, die daar nog altijd werkzaam zijn, stonden haar te woord. (Foto: )

Appeloogst dit jaar eerder dan normaal

"Deze peren liggen over vier dagen al in Engeland in de supermarkt", zegt Gijs Vervoorn. Bij fruitteeltbedrijf Vervoorn is afgelopen week de pluk al begonnen.

door Marielle Pelle

Brakel - De oogsttijd van het fruit is dit jaar erg vroeg, Max Vervoorn legt uit: "Dit heeft niets te maken met de warme zomer. Het tijdstip van de oogst wordt bepaald door de bloei. Afgelopen voorjaar was het in korte tijd ineens warm en stonden de fruitbomen in korte tijd in volle bloei." Normaal is de duur van de bloesemperiode ongeveer twee weken. "Doordat we van een koud voorjaar ineens naar warme dagen gingen, was dit jaar de bloei maar drie dagen." Opa Huib Vervoorn vult aan: "Normaal plukken we 140 tot 145 dagen na de volle bloei. Dus dan is het makkelijk rekenen waarom de appel- en perenoogst dit jaar ruim anderhalve week vroeger is dan gebruikelijk. De eerste oogst ligt al in de winkels." "Door de warme zomer en de droogte is al het fruit wel enkele millimeters kleiner", aldus Max.

Elstar appels
In de boomgaard, waar drie generaties Vervoorn aan het werk zijn, is men deze week ook begonnen met de pluk van de peren. Gijs vertelt: "Men begint met de pluk van de peren, omdat deze op tijd binnen moeten zijn. Zo kunnen we een lange bewaartijd garanderen." De passie straalt van zijn gezicht als hij verder verteld over de appels die vanaf volgende week worden geplukt. "Ons bedrijf staat bekend om de smaakvolle Elstar appels. Wij laten ze iets langer hangen en dit komt een volle smaak ten goede. Die juist in die laatste rijpingsdagen wordt gevormd. De oogst van de peren en appels wordt door een ander bedrijf gesorteerd en gaat de handel in. Daarnaast wordt een gedeelte van de appels en de peren verkocht in de eigen landwinkel."

Plukkers
De 17 hectare boomgaard moet in ongeveer drie weken helemaal geplukt worden. De broers Huib en Bas plukken zelf en krijgen deze weken hulp van ongeveer 35 plukkers. Een enthousiast team van vooral gepensioneerde mannen en vrouwen en daarnaast zijn er een aantal plukkers uit Moldavië en Polen. "Jaren geleden waren er veel vutters, huisvrouwen en WAO-ers die kwamen plukken, maar die zijn er niet meer of zijn druk met andere bezigheden." Vader Huib Vervoorn is zelf ook 73 jaar, maar, zegt zoon Gijs, hij gaat nog elke dag voorop. "Hij neemt de leiding en staat elke ochtend als eerste in de boomgaard." Huib wil dat kleinzoon Max, die deze week 20 jaar is geworden, volgend jaar deze taak overneemt. "Maar ik moet het nog zien", grinnikt Gijs.

Meer berichten