In voor- en tegenspoed een 'team'. Vader en moeder van Hees met hun kinderen Soraya, Carlos en Viviana die een schat aan ervaring, mede door de sport, meenemen naar hun toekomst.
In voor- en tegenspoed een 'team'. Vader en moeder van Hees met hun kinderen Soraya, Carlos en Viviana die een schat aan ervaring, mede door de sport, meenemen naar hun toekomst. (Foto: Jetty Duister - Sport in de Spotlights)

Handboek voor topsportouders?

Als ouders wil je het beste voor je kroost. Je biedt ze een veilige thuishaven, laat ze plezier hebben, maar stelt ook vast dat studeren een prioriteit is. Wat als je zoon Carlos en dochters Soraya en Viviana meer dan gemiddeld sportief zijn? Van wie hebben ze de genen? Hoe ziet de toekomst eruit voor het gezin nu Team BMX van Hees een beetje uit elkaar valt? Lastige vragen over levenslessen, de liefde en de zin van topsport worden open beantwoord.

door Jetty Duister

Zaltbommel - Een topsporter heeft de juiste mentaliteit, doorzettingsvermogen en discipline nodig om doelen te bereiken. Hebben de kinderen Van Hees die gaven van hun ouders? Yolanda werd op haar 14e door haar moeder naar Nederland gestuurd. Deze gebeurtenis heeft het leven van Yolanda mede gevormd. Sommige familieleden van Yolanda schopte het tot Willem 2 en Ajax, maar de sportkeuze van haar kinderen Soraya, Viviana en Carlos had wielen. Pedro fietste zijn eerste racefiets bij elkaar door oud papier op te halen en reed wedstrijden tot en met de amateurs. Hij moest opgeven; zijn supermarktbaas vond het welletjes en vader en moeder Van Hees hadden de middelen niet.

Yolanda: "Mijn moeder vond Nederland veel veiliger voor haar opgroeiende dochters dan Aruba. Het was 1981 toen mijn iets jongere zusje en ik bij familie van mijn moeder gingen wonen. Dat ging niet zo goed en uiteindelijk kwamen we in kindertehuis De Schutse in Zaltbommel terecht." De kinderen zijn met stomheid geslagen als ze horen bij wie hun moeder gewoond heeft na aankomst in Nederland. Yolanda heeft het hen nooit eerder verteld. "Met sommige dingen leer je leven. Ook moet je kunnen vergeven en vergeten. Op school werd ik al snel geaccepteerd. Natuurlijk waren er opmerkingen, maar ik negeerde ze. Mijn zus niet, die ging er vol tegenin!" Discriminatie was er toen en is er nog steeds. Carlos vertelt dat hem eens gevraagd werd of hij Arabisch sprak. Verder willen ze er eigenlijk niet te veel woorden aan vuil maken. Best heftig om na deze onthullingen verder te praten over leukere dingen. "Ik woonde vlak bij het kindertehuis. Zo kwam ik Yolanda tegen. Uitgaan deden we in discotheek De Boemel. Mijn vader moest wennen aan een Arubaanse schoondochter, maar Yolanda pikte de liefde voor vaders postduiven snel op. Misschien heeft dat geholpen. Net voor onze bruiloft, in 1987, viel ik bij een wielerwedstrijd. Gehavend en op badslippers moest ik het passen van mijn trouwpak uitstellen." Het jonge stel werkte samen, kocht leuke dingen en Pedro was nog amateurrenner.

Team BMX van Hees
In 1994 werd Soraya geboren, twee jaar later Viviana en in 2001 benjamin Carlos. Soraya deed aan gymnastiek en beide meiden hebben gevoetbald, iets wat Carlos niet mocht, zo wil hij nog even tussendoor melden. "Wij gingen met ons gezinnetje lekker fietsen en Viviana fietste altijd net iets harder. Later trapte ze op de BMX fiets haar overmatige prikkels weg. Carlos ging als kleuter al mee naar wedstrijden", vertelt Yolanda.

De dagen werden weken, de weken jaren en voordat ze het wisten, was de familie van Hees een gezin waarin het sporten centraal stond. Pedro geeft aan hoe dat er aan toe ging: "Om je materiaal en andere randvoorwaarden op orde te krijgen, hebben we een stichting opgericht. Je moet het financieel plaatje rond krijgen en daar zit vaak de moeilijkheid. Viviana reed als eerstejaars al een wereldkampioenschap en won zilver. Ook haar deelname aan de Youth Olympic Games in China was fantastisch." "Maar voor ons als ouders werd het een dilemma", vult Yolanda aan. "Wij wilden toen, en nog steeds, al onze kinderen evenveel geven. Dus wanneer voor de ene een deelname duizenden euro's kostte, zette we een even zo groot bedrag opzij voor de anderen. We zijn dankbaar voor sponsors zoals fysio/masseur Rene Dijkman uit Bruchem, DaSilva Beans & Leafs en Jan en Janny van 't Hart die dat zelfs bleven doen toen ze met hun bedrijf stopten."

Carlos omschrijft het mooi: "Mijn ouders gunnen ons alles en hebben daar veel voor over, zolang we er allemaal plezier aan beleven. Het zijn echte topsportouders zonder overdreven fanatisme. Na een zware val en dito armbreuk bij het EK deze zomer ben ik meer gefocust en positiever. Misschien door Soraya, die reed daar ook. Ondanks alle stress rondom mij, won ze brons." Na de kwartfinale was haar vertrouwen weg, maar ze ging door en huilend droeg ze de medaille op aan Carlos. Haar prioriteiten nu? Happy single zijn na een moeilijke periode, haar werk, waar Yolanda een collega is, en de studie die moet leiden tot een eigen praktijk als voedingsdeskundige. Carlos kan letterlijk alle kanten op met zijn MBO-studie in de techniek. Soraya en Carlos gaan proberen zich te plaatsen voor het WK '19 in Zolder. Voor Viviana is dat anders.

Alles voor de liefde
Twee jaar geleden leerde Viviana haar Amerikaanse verloofde kennen. "Eigenlijk wist ik al vanaf mijn twaalfde dat ik op meisjes viel, maar ik vond het lastig om er met mijn ouders over te praten. Toen ik Charmagne ontmoette, kon ik gelijk mezelf zijn. Mijn vader moest, net als opa aan mijn moeder, wennen aan het idee. Ik vertrek naar USA en ga samenwonen met Char. Zij is verpleegkundige. Zelf wil ik mijn licence halen om personal trainer te worden."

Topsportouder
Voor de functie van topsportouder hadden pa en ma graag wat meer begeleiding gekregen. Misschien dat kortere wegen in topsportland tot andere kansen hadden geleidt. "Vroeg of laat vliegen ze uit. Topsport kwam op ons pad. We hebben de kinderen in hun ritme gevolgd en je probeert er te zijn in goede en slechte tijden. In die zin is het ook een stukje opvoeding met bijzondere ervaringen." De mooiste uitspraak van de avond? Er is meer in het leven dan topsport.

Meer berichten