Kunstenaars Carena Kuenen, Ria Lamers, Bep Kremers, Elly Vergeer en Hetty van den Broek exposeren komend weekend nog in De Poorterij.
Kunstenaars Carena Kuenen, Ria Lamers, Bep Kremers, Elly Vergeer en Hetty van den Broek exposeren komend weekend nog in De Poorterij. (Foto: )

Vijf keer andere kunst in de Poorterij

"Als ik bezig ben aan een beeld, maak ik mijn hoofd leeg en vergeet ik alles om me heen. Zelfs eten schiet er dan bij in." Aan het woord is Bep Kremers, één van de vijf kunstenaars die komend weekend tijdens de achttiende Bommelerwaardse atelierroute Kunst, Kiezel en Klei nog exposeren in 'De Poorterij' in Zaltbommel.

door Alie Bakkenes

Zaltbommel - Middenin de foyer staat één van zijn kenmerkende creaties; een groot en zwierig ogend beeld van glad, golvend hout op een frêle metalen sokkel. Kremers, die jarenlang in Hurwenen vlakbij de Waal woonde, jut zijn materiaal bij voorkeur langs de rivier. "Ooit begon het met een mooie steen, van lieverlee werden het de mooiste stukken hout waarin ik vaak meteen al 'iets' zie. Ik laat me leiden door het materiaal, het hout vertelt me welke kant ik op ga."

Helemaal aan de andere kant van de ontvangstruimte van het theater exposeert Hetty van den Broek haar vroege (schilderijen) en latere werk: collages van verschillende materialen. "Vaak zie ik een mooi beeld tijdens een wandeling, dan maak ik een foto en ga er in mijn werkruimte mee aan de slag. Maar tegenwoordig maak ik ook werk waarin ik mijn emoties leg. Zo kan ik moeilijke dingen verwerken." Haar collages zijn abstract, maar altijd met een herkenningspunt: zo is in een collage van vlakken in vrolijke mediterrane kleuren, duidelijk de Bommelse torenspits te herkennen.

Even verder vinden we keramiek van Elly Vergeer. Vergeer woont in Schijndel en heeft daar ook haar keramiekstudio. Haar werk op praktijkschool De Brug verbindt haar met de Bommelerwaard. "Ik woon in het buitengebied van Schijndel en kan daar lekker mijn gang gaan", lacht Vergeer bij een een aantal in een 'pitfire' gestookte potten. "Hierbij bak ik het gepolijste werk dat is overgoten met sulfaten, buiten in een kuil met zaagsel en hout. Dat gaat lekker roken, dat kan je niet doen in de stad."

Naast haar staan enkele vitrines met de sieraden van Ria Lamers die sinds een kleine vijftien jaar gouden en zilveren sieraden ontwerpt en ook maakt. "Ik heb wel eens een cursus gevolgd, maar het meeste heb ik toch mijzelf geleerd", vertelt Lamers. Graag maakt zij sieraden van 'dierbaar goud'. "Veel mensen hebben nog sieraden in de kast liggen die nooit worden gedragen, van oma, of moeder. Ik smelt alles om en maak een nieuw ontwerp waarin ik het dierbare goud verwerk."

Carena Kuenen tenslotte maakte jarenlang abstracte schilderijen. In 2008 stapte zij over op de toegepaste kunst en begon met het het beschilderen van zijden shawls in combinatie met vilt. Pronkstuk in haar expositie is een lederen tas bekleed met de huid van een springbok, die in felroze tinten is geverfd. Maar ook de zachtleren gele tas met blauwe bies, gebaseerd op de kleuren van een salamander die Kuenen in Kenia zag, mag er zijn.

Een overzichtstentoonstelling van alle deelnemende kunstenaars aan de atelierroute vind je in Pand 9, Van Heemstraweg West 9 in Zaltbommel. Kunst, Kiezel en Klei is dit weekend nog van 12.00 tot 17.00 uur.

Meer berichten