Johan Blom (midden) kreeg uit handen van Petra Hooymans (rechts) van Hooymans Substrates uit Velddriel een cheque van 1000 euro voor hun deelname aan de Amsterdam City Swim.
Johan Blom (midden) kreeg uit handen van Petra Hooymans (rechts) van Hooymans Substrates uit Velddriel een cheque van 1000 euro voor hun deelname aan de Amsterdam City Swim. (Foto: )

Zwemmen voor onderzoek naar ALS

Voor de zevende keer wordt op 9 september de Amsterdam City Swim gehouden, ten bate van het onderzoek naar de dodelijke spierziekte ALS. In de Amsterdamse grachten zullen naar verwachting meer dan 3.000 deelnemers twee kilometer zwemmen voor dit goede doel. Het belooft een groot spektakel te worden waar ook deelnemers uit de Bommelerwaard aan meedoen. Zoals Johan Blom en zijn broer Dirk-Jan met hun vriendengroep van 13 man.

door Mirjam Duijts-As

Herwijnen - Herwijnen - Johan en Dirk-Jan Blom en hun vriendengroep uit Herwijnen doen dit jaar voor de eerste keer mee. De motivatie is enorm. De ziekte ALS heeft hard om zich heen geslagen in familie en kennissenkring. Vier jaar geleden stierf de, toen 59-jarige, moeder van de twee mannen aan de ziekte. Het was een slopend proces van nog geen twee jaar. Zij is niet de enige in haar woonplaats. In de loop der jaren is de ziekte al zeven keer in Herwijnen voorgekomen. Opmerkelijk voor een gemeenschap van 2.500 inwoners, waar de zieken geen andere overeenkomst hebben dan hun woonplaats. Blom en zijn vrienden zouden graag antwoord hebben op de vragen: waarom zij en waarom daar? Dit zal alleen kunnen als er meer onderzoek naar het ontstaan van de ziekte kan worden gedaan.

De sponsoractie is niet ongemerkt voorbij gegaan in de Bommelerwaard. Blom is zichtbaar ontroerd als hij uit handen van Petra Hooymans van Hooymans Substrates uit Velddriel een cheque van 1000 euro in ontvangst neemt. Het is het resultaat van een kleinschalige actie onder Johans collega's en hun bazen. Het geld is geschonken door werknemers en toeleveringsbedrijven van de firma Hooymans. Een kleine actie, maar een gebaar van grote solidariteit. Johan Blom komt als zelfstandig ondernemer in de logistiek heel regelmatig in contact met andere chauffeurs en toeleveringsbedrijven van Hooymans. Binnen een kleine groep van het betrokken personeel was het snel duidelijk dat ze Blom wilden sponseren. Niet alleen financieel maar ook moreel sterken zij Blom en zijn team, om de actie en hun missie te volbrengen.

Het hele jaar heeft de groep hard getraind, want 2.000 meter is toch 40 baantjes in een 50 meter bad. Johan doet er op dit moment 70 minuten over en probeert één van de snelste zwemmers te zijn in zijn groep, een 'wave' genaamd. Zo zit er ook nog een heel sportieve kant aan dit uiterst goede doel.

Johan Blom sponseren kan via www.amsterdamcityswim.nl (Johan Blom) of Facebook: ALS het je raakt.

Meer berichten