Hugo Bakker verzorgt 's avonds het slotconcert van de zomerserie orgelconcerten. Hij is de vaste organist van de Sint-Maartenskerk.
Hugo Bakker verzorgt 's avonds het slotconcert van de zomerserie orgelconcerten. Hij is de vaste organist van de Sint-Maartenskerk. (Foto: Fotolux)

Orgeldag in de Sint-Maartenskerk

Zaterdag 8 september is het niet alleen Open Monumentendag maar ook Nationale Orgeldag. In de Sint-Maarten in Zaltbommel wordt extra aandacht gegeven aan het monumentale Wolfferts-Heyneman orgel dat uit 1783 dateert. In dit orgel zijn ook nog pijpen aanwezig die honderden jaren ouder zijn.

door Jan Scheurwater

Zaltbommel - Tijdens de middagopenstelling van de kerk worden op de hele uren korte orgelconcerten gegeven door leerlingen van Wout van der Linden (Brakel) en Hugo Bakker. Om 13.00 uur wordt het spits afgebeten door Leendert van Tuijl uit Zuilichem. Hij speelt een drietal werken van Buxtehude, Bach en Clérambault. Om 14.00 uur concerteren Alinda van der Schans en Gerrit van Veen (Poederoijen). Een uur later speelt Dirk-Pieter Smitsman uit Waardenburg. Hij heeft gekozen voor Choral III van César Franck en 'Herr Jesu Christ, dich zu uns Wend' van Johann Sebastian Bach. Het laatste concert, om 16.00 uur, wordt gegeven door Annemarie van Bruchem, Jesse Copier en Johan Vat. Op het moment van schrijven zijn nog niet alle details bekend.

Overdag wordt er geen entree geheven maar een bijdrage in de bestrijding van de onkosten wordt zeer op prijs gesteld. Tussen de concerten worden er in de kerk rondleidingen gegeven en kan de toren worden beklommen. Hugo Bakker en Wout van der Linden zijn aanwezig om uitleg te geven over het orgel.

's Avonds verzorgt Hugo Bakker het slotconcert van de zomerserie van de Muziekkring Bommelerwaard. Hugo Bakker (1985) is de vaste organist van de Sint-Maartenskerk. Als docent orgel en klavecimbel is hij onder meer verbonden aan de Muziekschool in Zaltbommel en in Barneveld. Ook is hij theoriedocent van de 'excellence'-afdeling van de Muziekschool Amsterdam. Daarnaast schrijft hij (muziekwetenschappelijke) artikelen. Zijn concert begint om 20.00 uur. Op het programma staat werk van Johann Sebastian Bach (Partitite diverse sopra 'Sei gegrüsset, Jesu gütig' BWV 768), Hans Tolhuijs ('Evert', een stuk ter herinnering aan zijn vader), Henry Purcell, Peter-Jan Wagemans (Cavaler Col), Hubert Parry en Jan Welmers.

Informatie
De entree voor het slotconcert bedraagt 8 euro voor volwassenen, donateurs (met één introducé) betalen 5 euro. Jongeren krijgen korting. Op zaterdagavond kun je gratis parkeren in Zaltbommel.

De details over alle concerten, zoals cv's van de musici, de programma's, aanvangstijden en entreeprijs vind je op www.muziekkringbommelerwaard.nl.

Meer berichten