Na het gesprek volgde het fotomoment: v.l.n.r. Robert, Danny (en zittend) Ino en Mario. De complete ploeg en staf supporten, kan bij de eerste wedstrijd om de marathon cup op 20 oktober in Amsterdam.Foto: Sport in de Spotlights
Na het gesprek volgde het fotomoment: v.l.n.r. Robert, Danny (en zittend) Ino en Mario. De complete ploeg en staf supporten, kan bij de eerste wedstrijd om de marathon cup op 20 oktober in Amsterdam.Foto: Sport in de Spotlights

Brabants accent in Bommel!

Hoe kiest hij als gedreven sportmens en ondernemer de juiste partners voor 'zijn' marathonschaatsploeg? Vorig jaar reed de ploeg in de landelijke marathoncompetitie met ploegleider Mario Donker uit Ammerzoden in de Beloften divisie. Komend seizoen? Een nieuwe uitdaging in de Topdivisie. Donker zet met trainer Anton Ketellapper uit Rottum de lijnen uit. Het 'mooi ploegske' is in voorbereiding op het winterseizoen dat in oktober begint.

door Jetty Duister

Zaltbommel - Donker, Stehmann, zijn vrouw en steunpilaar Paula, nestor Robert van Dalen en benjamin Danny Stam zitten aan de koffie en thee in de bar van een toekanhotel. Voor rijders Jesse Vriend en Sjors van der Meer was de vestingstad iets te ver. Donker omschrijft als eerste zijn taken: "Ik ben eigenlijk een soort manager en mental coach. Niet alleen met vragen, maar ook voor een luisterend oor kunnen ze bij mij terecht. Anton schrijft de schema's. Rijders moeten een logboek bijhouden. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen trainingsarbeid. Ik bewaak wel of alles uitgevoerd wordt en sta op het ijs om inzicht te krijgen op hun ontwikkeling."

'Een mooi ploegske'
Daaruit spreekt de passie voor de sport. Het klinkt gruwelijk recreatief, maar schijn bedriegt. "Ik word commercieel echt niet beter van sponsoren", weet Stehmann uit ervaring. "Maar als je jonge schaatsers wil opleiden en de kans is er om dat op het hoogste niveau te doen, grijp ik die. Helemaal als je er een 'zuidelijk' tintje aan kunt geven. Mario en ik hebben gezien hoe jonge talenten opbrandden. Wij willen de zaken anders aanpakken." Om de ploeg in het hele marathoncircus in te kunnen schrijven, waren er een aantal eisen van de schaatsbond KNSB: één nestor in de ploeg was toegestaan en de andere jongens mochten niet langer dan twee jaar A-rijder zijn. Dat is gelukt. De term 'mooi ploegske' heeft inmiddels een hashtag en die geeft het sportplezier binnen het team weer. Op de Weissensee, het Mekka van de marathonschaatsers, werden contacten gelegd en ploegen geformeerd. Wie zijn de mannen van Team Stehmann/Viking die de doelstellingen waar moeten maken? Naast Donker en Ketellapper is Pieter Millenaar uit Best aangesteld als verzorger. Jesse Vriend uit Hoogkarspel bleef de ploeg trouw! Sjors van der Meer woont in Boskoop en het Brabants accent komt van Danny Stam uit Sprang-Capelle en Robert van Dalen uit Giessen.

Stam: "Mijn vorig seizoen was niet zo daverend. Van gaten dichtrijden bij een grote ploeg word ik niet vrolijk en je leert er ook niks van. Na een tip van Henk Angenent volgde een sollicitatiegesprek bij mij thuis waar ik niet eens bij mocht zijn! "Ga maar op je kamer zitten. Als we 'oe' nodig hebben, roepen we wel", zei mijn moeder." Elly en Arnold, die vaak is uitgeroepen tot strijdlustigste schaatser en vijfde werd in de laatste Elfstedentocht, steunen hun zoon in deze route. "Voor mij is het een opluchting dat ik na veel ziek zijn en blessures toch hogerop kan. Ik ga hard trainen, meer rusten en mezelf vooral geen druk opleggen. Hoe ik het met mijn werk kan combineren? Mijn baas is erg flexibel (en dat is vader Stam, red.)." Zijn vriendin, die zelf ook marathonschaatser is, hoeft Stam niets uit te leggen.

Van Dalen: "Ik wilde mezelf niet meer wegcijferen en na twee jaar was er voor mij geen plek meer in de ploeg 'Den Haan Westerhof'. Wrok? Nee, maar wel teleurgesteld. Ik heb tot september doorgetraind om topfit te zijn, maar vond geen team om het seizoen 2017/2018 te rijden. Dan stop je noodgedwongen. Ik viel daardoor in het zwarte gat. Ik bleef liever op bed dan een rondje met vrienden te fietsen of bij een wedstrijd te gaan kijken. Een poging om triatleet te worden mislukte. Spartelen in het water is niks voor mij. Toen Mario mij rond de kerst belde, was ik terughoudend. Maar uiteindelijk is dit het leukste wat ik kan doen. Ik weet wat er van me verwacht wordt en ga voor het strakke regime van de sport. Als ik kan bijdragen aan het doorstromen van de jongens en af en toe in de kopgroep meekan, is mijn doel bereikt." De mentale knop lijkt om voor Van Dalen en het schaatsplezier is terug. Zijn vriendin staat achter die beslissing en ook werkgever KBTA, uit Kaatsheuvel, waar hij vakinhoudelijk teamleider is, denkt mee. Altijd handig.

Iedereen mag straks voor eigen kansen gaan. Vriend kan op natuur- en kunstijs uit de voeten en is een top 10-rijder van vorig seizoen die goed kan afsprinten. Van der Meer heeft met Kurt Wubbe en Joost Juffermans als zijn vorige ploegleiders al drie jaar gereden in de B divisie. Hij had het lef om zelf bij Donker te informeren of er plaats in de ploeg was. Dat heet karakter tonen. Van der Meer is volgens Donker een sterke beer die kan afzien. Puntje van inburgering: als westerling de zuidelijke taal proberen te volgen.

Niet lullen maar poetsen
Er wordt nu vooral gefietst en geskeelerd. Later worden de ijzers ondergebonden om op woensdag met Ketellapper het ijs van Thialf af te rossen. Donker zet andere trainingsvormen uiteen: "Wij zijn niet van de krachttraining, skeeleren is een goed alternatief. Met je eigen lichaamsgewicht train je de core stability. Voeding? Gezond en gevarieerd eten!" Marathonschaatsen is een levensstijl met een instelling van 'niet lullen maar poetsen', misschien zelfs een tikje heroïsch.

Dat het oer-Hollandse familiebedrijf Viking dit kleine team sponsort is frappant. Misschien zochten zij een 'doe maar gewoon' team? Stehmann: "Viking is inderdaad een mooie hoofdsponsor. Die heb je, naast alle trouwe sponsoren en onze vriendenclub, nodig. Onze ambitie? Lekker rijden op kunstijs, de Weissensee en in Zweden en hopelijk op Nederlands natuurijs. En als er volgend jaar minstens twee jongens niet meer bij ons schaatsen is het ultieme doel van opleiden geslaagd."

Meer berichten