Buurtbewoners van de Waterkers zijn druk bezig met de straatversiering.
Buurtbewoners van de Waterkers zijn druk bezig met de straatversiering.

Verlichtingsdagen Aalst in opbouw

De inwoners van Aalst maken zich op voor de traditionele tweejaarlijkse verlichtingsdagen. Al maandenlang zijn 14 buurtverenigingen bezig met de voorbereidingen om hun straat zo mooi mogelijk te maken.

door Marielle Pelle

Aalst - In de Waterkers staat Joke Bauman met een kwast in haar hand de details kleur te geven. Ze vertelt hoe gezellig deze dagen zijn. "Mensen uit de straat die je anders alleen groet, daar sta je nu samen iets mee op te bouwen." Joke is samen met haar man al meer dan 30 jaar betrokken bij de verlichtingsdagen. Eerst in de Kamillestraat en nu al enkele jaren in de Waterkers. Ze kreeg het al mee van haar schoonouders. Piet Mans blijft ook even staan met de schroeftol in zijn handen: Aalst had vroeger een bloemencorso, maar dit werd te kostbaar. Er kwamen lichtjes langs de huizen en inmiddels is het uitgegroeid tot de bekende Aalsterse verlichtingsdagen." Ondertussen heeft ook buurtbewoner Lydia Bauman een kwast in de hand genomen en samen met Joke schildert ze al pratend en vertellend de kleurrijke letters 'circus', het thema van hun buurt. Lydia is secretaris van de buurtvereniging en via een groeps-app stuurt zij dagelijks de voorbereidingen aan.

Hectische weken
Achter de schermen komt er veel bij kijken. Na afloop van de vorige editie is het thema al bedacht en de afgelopen maanden kreeg dat steeds meer vorm. Op 18 augustus is de buurttent opgebouwd en sindsdien wordt elke dag gebouwd, bedacht, getekend, getimmerd en geverfd. Er komt veel werk op de schouders van de buurtverenigingen om dit met elkaar als dorp neer te zetten. Maar, beamen ze met z'n allen, na een aantal hectische weken zijn komend weekend ook de gezelligste dagen. Joke knikt en zegt: "Na goed arbeid, lekker proosten!"

Ook in de Julianastraat is men druk bezig met het uitrollen van prikkabels en deze te bevestigen. Nathalie Wichers vertelt hoe zij als buurtvereniging ook al lange tijd bezig zijn. "Begin dit jaar kwamen we al bij elkaar om een thema te bepalen. Nu zijn we weken bezig om alles in de straat op te bouwen, waar bij komt dat iedereen ook zijn eigen tuin nog moet aankleden in het thema." Natuurlijk moet ook de bekende frikandellentent omhoog, waaruit tijdens het evenement wordt verkocht om de verlichting te kunnen bekostigen. Buurtbewoner Wim van Buren vertelt geboeid alle anekdotes van jaren verlichting en ondertussen rolt hij de kabels uit. Van Buren heeft veel ervaring met de verlichting en dit komt de buurtvereniging in de Julianastraat zeker ten goede. Wichers: "We kijken met z'n allen enorm uit naar de verlichtingsdagen. Het wordt de komende dagen echt wel stressen, maar in het weekend kunnen we van ons harde werk samen genieten." Na de verlichtingsdagen volgt het opruimen en dat is altijd weer een hele klus. Maar ook dat doen ze in de Julianastraat samen. Ze sluiten dan de week af met een gezellige buurtbarbecue om daarna weer plannen te maken voor de volgende editie.

Meer berichten