De 'nieuwe' hoefstal werd maandagavond officieel overgedragen door van der Kaaij.
De 'nieuwe' hoefstal werd maandagavond officieel overgedragen door van der Kaaij. (Foto: Jan Piels)

Leerlingen renoveren oude hoefstal

Leerlingen van het Cambium College in Zaltbommel hebben de oude hoefstal opgeknapt die voor het Driels Museum stond. De 'nieuwe' hoefstal is maandagavond onthuld.

door Jan Piels

Kerkdriel - In het midden van de vorige eeuw kwamen paarden volop voor in het straatbeeld. Ze trokken karren voort en werden volop ingezet als werkkrachten op het land. Al die paarden hadden hoeven die beslagen moesten worden met hoefijzers en dat gebeurde vaak in een hoefstal, ook wel travalje genoemd. In ieder dorp en elke stad waren er doorgaans meerdere te vinden, zo ook in Kerkdriel. Eén van die hoefstallen stond bij smederij Baggerman in de Dalemstraat. Via Johan Baggerman, zoon van de smid, kwam de hoefstal ongeveer 20 jaar geleden uiteindelijk bij het Driels Museum terecht, waar hij een prominente plek kreeg op het plein voor het museum.

In de tijd dat de hoefstal voor het museum stond, werd het blootgesteld aan de elementen. Het hout was in zo'n slechte staat, dat het bestuur van het museum besloot dat er wat moest gebeuren. Bestuurslid Marco Verhoeven vroeg zijn vriend Henri van der Kaaij, docent bouwkunde en techniek op het Cambium College in Zaltbommel, of hij en zijn leerlingen wat voor hem kon betekenen. "Ik heb het eerst afgehouden, we krijgen veel verzoeken en meestal moet ik nee verkopen. Het moet wel passen in de schoolprojecten en de leerlingen moeten het aankunnen'', aldus van der Kaaij.
"Omdat ik op dat moment een groep hele goede jongens had, het project bij de opleiding van de jongens paste én het museum zelf de materialen leverde hebben we een uitzondering gemaakt'', zo vertelt van der Kaaij. Met die goede jongens doelt van der Kaaij op Dorijn de Leeuw, Jakub Talarek, Lars Zwegers, Maico Saelmans, Marijn van Trigt, Martijn van Goor en Nick Verwers, de leerlingen die het project hebben opgepakt. ''Samen maakten ze zo'n 300 à 400 manuren'', schat van der Kaaij.
Het hout was in zo'n slechte staat dat het niet meer kon worden opgeknapt. ''De hoefstal was ingestort en er waren geen strakke maatvoeringen. De jongens hebben alles uit elkaar gehaald, gemeten hoe het in elkaar zat, geschetst hoe verbindingen zaten, tekeningen gemaakt, alles later met nieuw hout weer nagemaakt en uiteindelijk herbouwd. Dit hebben ze met enorm veel toewijding en interesse gedaan.''
Inmiddels staat de hoefstal, helemaal opgeknapt, weer voor het museum. Hoewel het hout vervangen moest worden is het toch niet helemaal een andere hoefstal dan degene die ooit voor smederij Baggerman stond. Al het hout is zo precies mogelijk nagemaakt en al het smeedwerk is nog van de originele hoefstal.
Marco Verhoeven bedankte maandagavond van der Kaaij en zijn leerlingen voor het geweldige werk dat ze geleverd hebben. Hoefstallen mogen dan steeds zeldzamer worden in het straatbeeld, dankzij deze mooie samenwerking blijft het in Kerkdriel ook de komende decennia een vertrouwd gezicht.

Meer berichten