Een echte Bommelaar

... is denk ik alweer terug van vakantie. Sommige met het vliegtuig, anderen met de auto, weer anderen met de fiets.

Ik herinner me de familie Rachak nog. Een groot gezin dat bij ons om de hoek woonde. Om preciezer te zijn, in de Burgemeester Buissinkstraat. De ouders kwamen oorspronkelijk uit Marokko. Voor mijn gevoel gingen ze elk jaar terug naar hun vaderland. Om familie te bezoeken en om lekker vakantie te vieren. Om met zo'n groot gezin op vakantie te gaan, is er geld nodig. En daar had vader Rachak een goede oplossing voor gevonden. Ten eerste hield hij de reiskosten zo laag mogelijk door met eigen vervoer te gaan. In zijn geval een Mercedesbus. Inclusief de bekende gordijnen en een imperial.

De tweede manier om de vakantie te bekostigen was een manier die bij deze handelsmensen past. Mijnheer Rachak was een exporteur. Waarin? In van alles. Hij kocht hier gebruikte fietsen, kleding, pannen, stoelen en weet ik veel wat nog meer op, om het vervolgens in Marokko weer te verkopen. Dan moet je nogal wat meenemen zult u denken. Inderdaad, en dat deed hij ook. Ik zie het nog voor me. Het leek wel een weddenschap van het tv-programma Wedden dat...
Wedden dat ik het in en op mijn bus krijg.
Ongelooflijk! De man stond zelfs met een duimstok de hoogte te meten van zijn bagage op de imperial zodat hij niet bij het eerste het beste viaduct een probleem had. En elk jaar lukte het hem weer. Kijk, voor zulke mensen heb ik respect. Zoveel moeite doen om elk jaar opnieuw met je gezin op vakantie te kunnen.

Ze wonen al geruime tijd niet meer in de Buissinkstraat. Ik weet dus niet of ze nog steeds zo hun vakantie vieren. Misschien gaan ze nu luxer, wie weet.
Maar of dat een verbetering is?

Meer berichten