OCK - Henry Satter werd eerste bij de mannen, gevolgd door Thomas Bakker en good old Erik Satter. Voor alle andere uitslagen en meer informatie: 
www.wtcmaaswaal.nl.
OCK - Henry Satter werd eerste bij de mannen, gevolgd door Thomas Bakker en good old Erik Satter. Voor alle andere uitslagen en meer informatie: www.wtcmaaswaal.nl.

De koers van WTC Maas Waal?

Wieler Toer Club Maas Waal: in 1977 opgericht door een groepje fietsliefhebbers. Het houten onderkomen dat in Aalst verrees, verhuisde in 1991 mee naar de nieuwe Brakelse clublocatie. De renners reden vroeger hun rondjes op de openbare weg. Ruim 18 jaar geleden veranderde dat door de aanleg van een gesloten circuit waar nog niet zo lang geleden zelfs SOBW brommer- en scooterraces werden verreden.

door Jetty Duister

Brakel - Een unieke sportaccommodatie in de regio, dat is wat WTC Maas Waal in handen heeft. Wat kun je daar allemaal mee doen? Inmiddels denkt het bestuur na over die grote vraag. Wedstrijdcoördinator Joop Kosters denkt hardop mee: "WTC Maas Waal is een combivereniging. De wedstrijdrenners hebben een licentie bij de KNWU en de toerrenners bij de NTFU. We organiseren wekelijkse trainingen en wedstrijden zoals De Omloop van het Munnikenland, de Neswaarden Cross en de Jeugdronde van Brakel. De agenda staat bomvol! Dat betekent dat je voldoende vrijwilligers moet hebben om alles te regelen. Ik ben werkzaam bij de gemeente Zaltbommel en dat is handig om snel de juiste mensen te bereiken."

Maar er komt meer bij kijken om de wielerclub toekomstbestendig te maken. Kosters is al 18 jaar lid en, naar eigen zeggen, via de lobby van vriend en medebestuurslid Dirk Keijnemans, het bestuur ingekletst. "Zeven jaar geleden was er vraag naar meer digitalisering. De website en Facebook moesten worden aangepakt. Dat heb ik, naast de functie van wedstrijdcoördinator, op me genomen. Onze vereniging staat bekend als een vriendenclub waar met plezier rijden voorop staat. Maar we willen ook de wielersport op professionele wijze ondersteunen. Daar heb je mensen voor nodig. We zijn een 'oubollig' bestuur geworden. Verjonging zou kunnen resulteren in nieuwe ideeën.

Commerciëler zijn?
Oproepjes plaatsen voor 'vers bloed' had geen succes. Het roer moet dus op een andere manier om. Kosters denkt aan andere geldstromen creëren. "Met commissieleden van de alle afdelingen binnen WTC gaan we brainstormen. Misschien moeten we commerciëler denken? Het parcours verhuren? Of gewoon minder organiseren. Het vrouwenwielrennen zit in de lift. In 2017 zagen we, ook landelijk, een explosieve groei. Met de Omloop van het Munnikenland stonden ruim honderd vrouwen aan de start! Daar lijkt toekomst in te zitten. 'Onze' vrouwen rijden een eigen competitie georganiseerd door Vrouwenwielrennen.nl. En ze doen het goed. We hebben een behoorlijk aantal regio-recreanten als lid. Deze renners willen op een laagdrempelige manier, niet al te ver van huis, proeven aan het wedstrijdrennen. Het bestuur faciliteert slechts." Schaatsvereniging De IJsvrienden uit Wijk en Aalburg maakt gebruik van de baan voor haar fietstrainingen. Net als WTC Maas Waal heeft deze club leden uit de wijde omgeving. Prachtig natuurlijk, maar het zou zomaar eens een nadeel kunnen zijn. Om een keer de handen als vrijwilliger uit de mouwen te steken, is het makkelijker als je niet te ver weg woont en een beetje binding met de club hebt. Dan zouden er meer jeugdrennertjes en hun papa's en mama's moeten komen. De jeugdtrainingen gaan in de donkere maanden gewoon door. De trainers gaan op kosten van de club hun KNWU diploma halen; een prima investering voor die toekomst. De eerste jeugdkampioen heeft de trui en medaille al binnen: Aron van Vught uit Giessen. Hij werd Brabants Kampioen.

Kartrekkers
De vrouwen, de jeugd, de master, de recreanten of zijn er toch echte kartrekkers nodig? Misschien Fabio Jakobsen, eerste jaars prof van Quick-Step en afmaker? Hij trainde in zijn jeugdjaren regelmatig op de Brakelse wielerbaan. Of de Nederlands kampioene Amateurs Suzanne Mulder, club- en ploeglid van Vrouwenwielrennen Bommelerwaard? Gijs Nieuwkoop uit Veen, Nederlands Kampioen bij de Masters 30+ die grossiert in prijzen de afgelopen twee jaar, zelfs op de baan? Of toch Robert van Dalen uit Giessen. De nestor van marathonschaatsploeg Stehmann/Viking komend seizoen, die fietsschema's voor het ijsseizoen afwerkt, net als Danny Stam, de benjamin van diezelfde ploeg. Misschien kunnen deze toppers meewerken aan leuke clinics, want daar is Kosters enthousiast over: "In het voorjaar hebben we in samenwerking met andere verenigingen een fietsclinic georganiseerd. Wielerliefhebbers konden kennismaken met de baan. Ervaren rijders hebben toen uitleg gegeven over verschillende technieken. Hoe bochten aan te snijden en te rijden, in elkaars wiel te zitten en die soort dingen. Het was een groot succes en meer samen doen biedt dus perspectief." Dit idee kan zomaar een inkoppertje voor het volgende seizoen zijn.

Sanne in de prijzen
Gelukkig heeft Kosters ruimte in zijn agenda. "De komende maanden zijn er nog een aantal activiteiten zoals de Snerttocht en de Nederlandse Club Kampioenschappen. Onze tijdrijders hebben in het verleden uitstekend gepresteerd met Gijs en Robert in de ploeg die helaas uit elkaar is gevallen. De winnaars van de zomeravondcompetitie zijn zaterdag gehuldigd. Erik Satter uit Gameren won in de A-groep en Jeroen Straver uit Andel in de B-groep. Volgend jaar zijn er nieuwe rondes en kansen voor bijvoorbeeld Tim van Lopik uit Gorinchem. Een jong talent dat net voor zijn vader in het klassement eindigde. Sanne van Heel uit Zaltbommel verdient een hele grote pluim. Zij startte als enige dame bij het Open Club Kampioenschap. In de hectiek van de huldigingen werd zij over het hoofd gezien. Maar ze reed wel degelijk een verdienstelijk race tussen de mannen! Hulde voor Sanne die ook op ijs haar 'mannetje' staat.

Meer berichten