Esmee Muylwijk geeft samen met zeven andere bijna-afgestudeerde studenten van de Vakschool Schoonhoven demonstraties en workshops.
Esmee Muylwijk geeft samen met zeven andere bijna-afgestudeerde studenten van de Vakschool Schoonhoven demonstraties en workshops. (Foto: )

Hurns Kerkje vol zilver en goud

Dat een goudsmid alleen met goud werkt, is een misverstand. En wist je dat hamer en aambeeld concurrentie krijgen van CAD-technieken en modelprinters? Wie zondag 30 september naar de Zilverdag in het Hurns Kerkje komt, leert meer over de geheimen van de smid.

door Loeki Bruinink

Hurwenen - Acht leerlingen van de Vakschool Schoonhoven geven dan demonstraties zilver- en goudsmeden. En ze vertellen je alles over de rol van computers en 3D printers in hun vakgebied. Heb je een sieraad dat een schoonmaakbeurt kan gebruiken? Neem het mee. Ook kleine reparaties kunnen tegen een geringe vergoeding worden uitgevoerd. In korte workshops kun je zelfs je eigen sieraad maken. En anders kun je een keuze maken uit de bijzondere collectie van de aanwezige smeden. Kortom, het is allemaal goud, zilver en edelstenen wat deze dag blingblingt.

Ze maakt prachtige, unieke sieraden en raakt niet uitverteld over haar vakgebied. Esmee Muylwijk (20) is derdejaars Goudsmid aan de Vakschool Schoonhoven. Als ze in de weekenden terugkeert naar haar ouderlijk huis in Hurwenen, zit ze altijd vol verhalen en showt ze familieleden haar nieuwste creaties. Speciaal voor haar moeder ontwierp ze een bijzondere zilveren ring. Dat bracht haar moeder op het idee om, in navolging van het stadje Schoonhoven, een Zilverdag in Hurwenen te organiseren. Het Hurns Kerkje, waar zij al ruim vijf jaar vrijwilligster is, biedt een prachtig decor voor demonstraties en workshops door ambachtelijke zilver- en goudsmeden. Esmee vond meteen zeven andere ouderejaars studenten van de Vakschool Schoonhoven bereid om op 30 september samen met haar invulling te geven aan de Hurnse Zilverdag. Zes van hen zijn in opleiding voor goudsmid, de ander voor zilversmid.

Voor de bezoekers van de Zilverdag zal gauw duidelijk worden wat het verschil is tussen deze twee disciplines. Om een tipje van de sluier op te lichten: goud- en zilversmeden maken gebruik van dezelfde edelmetalen. En er komen aardig wat technieken bij kijken om een sieraad of gebruiksvoorwerp van zo'n edelmetaal te maken. Denk aan solderen, zagen, vijlen, graveren en polijsten. Ook voor het reinigen van de kostbaarheden bestaan verschillende methodes. Soms volstaat een poetsdoek, soms moet er gepolijst worden en anders biedt een ultrasoon reiniger soelaas. Esmee en de zeven andere aspirant goud- en zilversmeden staan te popelen om op 30 september de geheimen van hun vak te onthullen. Bezoekers van 't Hurns kerkje zullen deze dag dus heel wat wijzer worden van het maken, repareren en reinigen van gouden en zilveren sieraden en gebruiksvoorwerpen. Wat Esmee betreft, zij is nog lang niet uitgeleerd. Als ze haar opleiding aan het eind van volgend studiejaar afsluit met een meesterstuk, is de kans groot dat ze zich in het buitenland verder gaat specialiseren. Een eigen sieradenlijn staat als stip op de horizon. Dat ze al flink op weg is, bewijst de ring aan haar moeders vinger.

Meer berichten