Praktijk GAIA bij Stadskwekerij Zaltbommel geeft op 13 oktober een workshop waarin je leert te fermenteren.
Praktijk GAIA bij Stadskwekerij Zaltbommel geeft op 13 oktober een workshop waarin je leert te fermenteren. (Foto: )

Fermenteren kun je makkelijk leren!

Wil je zelf leren fermenteren? Praktijk GAIA bij Stadskwekerij Zaltbommel geeft op 13 oktober een workshop waarin je dit leert. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder!

Zaltbommel - Wat is fermenteren precies? Fermenteren is niets anders dan eten gecontroleerd laten rotten met behulp van gisten, bacteriën en schimmels. Klinkt vies? Nee, het is juist erg lekker. En nog supergezond ook!

Waarom fermenteren?
In onze darmen leven één à twee kilo microben (bacteriën). Dit zijn rare wezentjes die nooit het daglicht zien en die niet kunnen overleven in een omgeving met zuurstof. Er leven minstens duizend soorten bacteriën die voortdurend in gevecht zijn met elkaar. Behalve bacteriën vind je er ook virussen en schimmels. Het is een ecosysteem op zich. Sommige bacteriën zijn goed voor ons en sommige zijn slecht.

Je kunt de bacteriën voeden door ze te geven wat ze lekker vinden, bijvoorbeeld door veel groenten, peulvruchten en volkoren graansoorten te eten. Je kunt ze ook uitbreiden, zoals bijvoorbeeld met de bacteriën in gefermenteerde voeding. Omdat die in een zure omgeving groeien, zijn ze beter bestand tegen de zuren in de maag en is de kans groter dat ze heelhuids tot in de darmen raken. Je kunt dan denken aan sterk ruikende kazen, zuurkool, kimchi, kefir en levende yoghurt, dus zonder toegevoegde suiker.

Kan ik zelf fementeren?
Ja, gefermenteerde voeding kun je heel makkelijk zelf maken. Je weet dat er levende bacteriën in zitten en dat merk je ook. De potjes kunnen flink pruttelen. Dat is bij producten uit de supermarkt doorgaans niet het geval, want die zijn vaak gepasteuriseerd. Als je zelf zuurkool maakt weet je niet wat je proeft: minder zuur en veel subtieler van smaak.

Je kunt nu zelf leren fermentere. Ga aan de slag met kool, bietjes, wortels en melk. Je leert zuurkool, augurken en kwark maken en je neemt al het gemaakte in potten mee naar huis. Thuis mag het onder jouw leiding gecontroleerd gaan rotten of verzuren totdat jij het gaat proeven. Je zult versteld staan van de smaak!

Wil jij ook leren fermenteren? Op 13 oktober geeft Praktijk GAIA bij Stadskwekerij Zaltbommel een workshop. De workshop wordt gegeven door Ans Bosman, gewichtsconsulente. De workshop duurt van 10.00 tot 12.00 uur en deelname bedraagt 50 euro, inclusief materialen.

Bel of mail voor aanmelding of meer informatie naar Praktijk GAIA, Margaret Bosman: 06- 417 575 86 of info@praktijk-gaia.nl.

Meer berichten