Hoe ziet een ambulance er van binnen uit en hoe moet je reanimeren? Hoe voelt het om in een brandweerwagen of op een politiemotor te zitten? Kinderen stonden in de rij om dat te ervaren op de Veiligheidsdag.
Hoe ziet een ambulance er van binnen uit en hoe moet je reanimeren? Hoe voelt het om in een brandweerwagen of op een politiemotor te zitten? Kinderen stonden in de rij om dat te ervaren op de Veiligheidsdag. (Foto: )

Zit er een sirene op een politiehelikopter?

Kinderen komen ogen en oren tekort tijdens de demonstraties van de veiligheidsdiensten en ook volwassenen staken afgelopen zaterdag heel wat op van de Veiligheidsdag in Zaltbommel. In een aangenaam herfstzonnetje demonstreerden politie, brandweer, ambulancedienst, defensie en het Rode Kruis hun veelzijdigheid.

door Loeki Bruinink

Zaltbommel - Op de parkeerplaats voor het gemeentehuis aan de Hogeweg trekken kinderen hun ouders ongeduldig van ambulance naar politiemotor. Branden worden geblust, oefenpoppen worden gereanimeerd en een F-35 wordt meermaals het luchtruim in gedirigeerd.

Tijdens de Veiligheidsdag vuren de kinderen soms pittige vragen af op de aanwezige politieagenten. Zit er een sirene op een politiehelikopter? Hoewel vooral de allerjongsten in eerste instantie onder de indruk lijken van de geüniformeerde mannen en vrouwen, wint hun nieuwsgierigheid het meestal toch. Vol opwinding klimmen ze op de politiemotor en in de politieauto. Wat klinkt die sirene oorverdovend! De agenten hebben zichtbaar plezier in het beantwoorden van vragen. Het moet fijn voor ze zijn om deze dag pennen, ballonnen en snoep uit te mogen delen in plaats van bonnen en waarschuwingen.

Verderop staat een container. Wat is daar bijzonder aan? Het blijkt een nagebootste hennepkwekerij te zijn. Binnen is het lekker warm. Daar houden hennepplanten van. Maar wat is zo'n kwekerij gevaarlijk! Vooral ook omdat de grote hoeveelheid stroom die nodig is, meestal illegaal wordt afgetapt. In de container zien de bezoekers hoe al dat gesjoemel voor brandgevaarlijke situaties zorgt. Je zal er maar naast wonen...

Voorbij de hennepkwekerij staat een rij kinderen te wachten tot het hun beurt is om in de cabine van de brandweerwagen te klauteren. Verderop kunnen ze een brandje blussen. Ondertussen liggen oefenpoppen van het Rode Kruis te wachten op reanimerende handelingen. Dat is zwaar werk, zo blijkt. Maar van levensbelang, zo maakt de Rode Kruismedewerkster duidelijk. De ambulance heeft uitnodigend haar deuren openstaan. Op deze speciale Veiligheidsdag mag je ook instappen als je kerngezond bent. Het ziekenwagenpersoneel demonstreert geduldig de apparatuur.

Ook bij de flight simulator van de luchtmacht is het dringen geblazen. Wie wil er niet door het luchtruim razen met een F-16 of F-35? Met de geavanceerde boordcomputer en wat aanwijzingen van de instructeur lukt het de meesten om de straaljager virtueel de lucht in te krijgen. Een veilige landing lijkt verzekerd met al die aanwezige diensten op de parkeerplaats.

Meer berichten