Het seizoen met stadswandelingen is afgelopen zaterdag mooi afgesloten tijdens een nazomerse middag. Foto: Evelien Piels
Het seizoen met stadswandelingen is afgelopen zaterdag mooi afgesloten tijdens een nazomerse middag. Foto: Evelien Piels

Laatste Bommelse stadswandeling

De historie van vestingstad Zaltbommel werd afgelopen zaterdagmiddag belicht tijdens een informatieve stadswandeling georganiseerd door TRIP Bommelerwaard en het Gilde van Stadsgidsen. Tijdens deze laatste stadswandeling van dit jaar deelde stadsgids Marjolein allerlei wetenswaardigheden over de meer dan duizend jaar oude stad. Deze wetenswaardigheden zorgden er, samen met een zonnige nazomerse dag, voor dat het seizoen met stadswandelingen op een mooie manier is afgesloten.

door Evelien Piels

Zaltbommel - Vlak voordat de stadswandeling vanaf de Markt startte, kwamen de deelnemers één voor één of in tweetallen aangelopen. Op deze zonnige middag namen verschillende deelnemers plek op de trappen bij het oude gemeentehuis om zo extra van het mooie weer te genieten. Al snel kon de wandeling van start met maar liefst negentien deelnemers. Deze negentien deelnemers kwamen uit Zaltbommel zelf, uit omliggende dorpen in de Bommelerwaard en zelfs uit Huppel en Zwolle.

Op de Markt werd verteld over de Philips familie die onder andere een bank gesticht heeft op de Markt rond de negentiende eeuw, in het huidige ABN-bank gebouw. Op de Markt vertelde de gids ook over de gootspoken die door de hele stad terug te vinden zijn en werd gewezen op een gouden varken als gootspook. Deze gootspook is geplaatst op de goot van het pand dat vroeger bekend stond als café 'het vergulde varken'.

De weg werd vervolgd via onder andere de Waterstraat, de Waalkade, de korte Steigerstraat en de Kerkstraat. Tijdens de wandeling kwam naar voren dat er nog veel meer verhalen schuil gaan achter de binnenstad. Verhalen over Fiep Westendorp tot verhalen over de vele bierbrouwerijen die Zaltbommel in het verleden rijk was. Ook werd de Sint-Maartenskerk bezocht en kwamen de deelnemers te weten dat deze kerk een stompe toren heeft, omdat zowel rond de zestiende en zeventiende eeuw de torenspits is geraakt door de bliksem en uiteindelijk niet meer opnieuw geplaatst is. Aan het einde van de route vervolgde alle deelnemers hun eigen weg. Op vertoon van het ticket van de wandeling, konden deelnemers nog genieten van een kopje koffie of thee en gebak bij de HEMA.

Afgelopen zaterdag was de laatste georganiseerde stadswandeling van dit jaar. Volgend jaar vinden deze stadswandeling weer elke eerste zaterdag van de maand plaats van april tot en met oktober. TRIP Bommelerwaard houdt deze stadswandelingen in samenwerking met het Gilde van Stadsgidsen om toerisme, recreatie en vrijetijdsbesteding binnen de Bommelerwaard te bevorderen.

Buiten het seizoen van de georganiseerde stadswandelingen om, zijn ook routes voor individuele stadswandelingen verkrijgbaar bij TRIP Bommelerwaard en zijn bezoekers welkom voor andere tips op het gebied van recreatie.

Meer informatie? Kijk op tripbommelerwaard.nl voor tips en openingstijden.

Meer berichten