Volgens Van Steenis is de Kinderboekenweek een zo'n mooi moment om het belang van lezen en voorlezen weer te onderstrepen.
Volgens Van Steenis is de Kinderboekenweek een zo'n mooi moment om het belang van lezen en voorlezen weer te onderstrepen. (Foto: )

'Kinderen houden van voorlezen!'

De Kinderboekenweek is vorige week van start gegaan en duurt nog tot en met 14 oktober. Dit tien dagen durende evenement heeft dit jaar als thema: 'Kom erbij!'

door Marielle Pelle

Zaltbommel - De bibliotheek in Zaltbommel is feestelijk aangekleed en het is wel duidelijk dat er een feestje is. Carolien van Steenis van bibliotheek Rivierenland vertelt enthousiast: "We zijn allemaal opgegroeid met de Kinderboekenweek. Deze week is de grootste, succesvolste en leukste leesbevorderingscampagne van het jaar." Want leesbevordering en stimulering blijft belangrijk. "Ook in 2018!" vertelt van Steenis. "We merken dit zeker in de bibliotheek. Er zijn steeds meer andere initiatieven om informatie tot je te laten komen. Via allerlei mediavormen kun je informatie, plezier of vermaak opzoeken. Kinderen houden van voorlezen, maar voor tieners en pubers is lezen 'not done'. Lezen is belangrijk voor de woordenschat, de verbeelding en het vinden van herkenning", benadrukt Van Steenis. Denk als ouders ook niet dat tieners per se een boek moeten lezen, ook het lezen van stripboeken werkt aan woordenschat, verbeelding en herkenning volgens Van Steenis. "Zoek naar materiaal wat aanspreekt bij hun hobby en interesse. En als lezen niet vanzelf gaat, zoek naar vormen om kinderen vooral te laten ontdekken dat lezen leuk en interessant is. Leesplezier is de motor om kinderen betrokken te houden."

Vanuit de bieb worden daar allerlei middelen voor aangereikt. Elke eerste woensdagmiddag van de maand is er een voorleesuurtje voor kinderen. Ook zijn er leesmedia coaches die werkzaam zijn op de scholen. Zij brengen het belang van lezen onder de aandacht en spreken met de kinderen over hun mediagebruik en hoe je met social media omgaat.

"De Kinderboekenweek is zo'n mooi moment om het belang van lezen weer te onderstrepen. Want wat je in de aandacht zet, genereert aandacht en dat willen we graag bereiken. Lezen en voorlezen is van alle tijden, daarom is het belangrijk dat we als ouders en grootouders blijven voorlezen." De laaggeletterdheid is groot in het Rivierengebied. "Dit is voor ons als bibliotheek best een zorgpunt. Vaak is te weinig lezen daar een oorzaak van. Als je niet technisch kunt lezen, komen er steeds meer problemen als je ouder wordt. Met bijvoorbeeld het invullen van formulieren, lezen van een gebruiksaanwijzing, aanvragen van uitkeringen."

Het thema van de Kinderboekenweek is 'Kom erbij'. Een thema met een sociaal aspect over het belang van vrienden hebben, vrienden maken en het belang dat jij erbij hoort en van waarde bent. Een thema wat bij veel kinderen tot verbeelding spreekt en ook dat is zeker van belang. Want elk kind mag weten en ervaren dat hij of zij erbij hoort en dat vrienden belangrijk zijn. Terwijl Carolien van Steenis de kinderen in de bibliotheek voorleest, betrekt ze er ieder kind op zijn of haar eigen niveau erbij. "Kinderen door herkenning en beleving het verhaal laten meevoelen dat geeft waarde en leesplezier."

Meer berichten