Een echte Bommelaar

... heeft natuurlijk ook herinneringen aan zijn of haar schooltijd. Bij mij beginnen ze bij de kleuterschool De Dolfijn. Deze had twee vestigingen. Ik zat op de locatie in de Waluwestraat, samen met mijn broer. Ik kreeg er les van jufrouw Coziek, een oudere, echte juf. Wat ik me vooral herinner aan haar is dat ze heel mooi kon tekenen én dat ze op zondag in de kerk collectegeld ophaalde. In zo'n fluwelen buidel aan een lange stok.

Daarna ging ik naar de Hugo de Grootschool. Dat was een stukje verder lopen. Minimaal een halve minuut, pfff... Het hoofd van de school was mijnheer Huisman. Verder herinner ik me de wandelende takken van mijnheer Sotthewes en Jan Huigen die altijd voorlas uit zijn Arendsoog boekencollectie. Wat ik ook niet vergeet was het commentaar op mijn rapport, toen ik nog een jochie was van een jaar of acht. Bij andere kinderen stond er bijvoorbeeld: 'Je moet niet zo snel lezen'. Bij mij stond er: "Geert moet niet zo veel slaan en stompen." Jaren later ging ik boksen, haha. Dat hadden ze snel in de gaten.

Na de Hugo kwam de Buys Ballot. Leren was niet echt mijn hobby, dus naar de christelijke mavo in de Schoolstraat. Het leukste van die schooltijd vond ik de molentocht die we in een winter reden. Samen met wat sportieve medeleerlingen en onze schaatsgekke leraar Nederlands, de heer Cahuzak.

Na de mavo een extra leerjaar LTS. Metaal als vakgebied. Het enige waar ik in uitblonk was lassen. Volgens de heer Beumer kwam dat omdat lassen eigenlijk iets is voor luie mensen. Want ga je te snel, dan is de las niet goed.

Dus na de LTS de logische overstap gemaakt naar de havo. Daar bleek dat ik zeer goed was in het krijgen van straf. En nog beter in het uitvoeren ervan. Namelijk het legen van de overvolle prullenbakken. Omdat ik bijna dagelijks straf kreeg, geheel onterecht natuurlijk, bood ik de conciërge aan om deze taak dagelijks op mij te nemen. De conciërge, Kees Beenen, waardeerde dit ten zeerste. Toen ik na mijn schooltijd besloot om van mijn vaardigheden mijn professie te maken, bleek dat we nog steeds prima samen konden werken. Kees was net als ik een schoonmaakbedrijf gestart, en maakte geregeld gebruik van mijn jarenlange ervaring waar hij getuige van was geweest.

Zo zie je maar, een goede opleiding is nooit weg.

Meer berichten