Van links naar rechts: bronsgieter Hans Steylaert, Ton van Balken en kunstenares Maria van Gerwen. Het beeld wordt zaterdag 10 november, één dag voor het officiële Sint-Maartensfeest, onthuld.
Van links naar rechts: bronsgieter Hans Steylaert, Ton van Balken en kunstenares Maria van Gerwen. Het beeld wordt zaterdag 10 november, één dag voor het officiële Sint-Maartensfeest, onthuld.

Bronzen standbeeld Sint Maarten is bijna klaar

Op zaterdagmiddag 10 november, één dag voor het officiële Sint-Maartensfeest, wordt een metershoog bronzen standbeeld van Sint-Maarten, gemaakt door de Zaltbommelse kunstenares Maria van Gerwen, feestelijk onthuld. Dan heeft ook Zaltbommel in haar gemeente eindelijk een beeld van haar schutspatroon en dat werd hoog tijd vond oud-wethouder Ton van Balken. Hij startte ruim twee jaar geleden het initiatief om geld in te zamelen voor het maken van het beeld.

door Annemiek van Kleef

Zaltbommel - "Iedere stad heeft een standbeeld van zijn schutspatroon staan, alleen Zaltbommel niet. Terwijl wij na Utrecht juist de stad zijn waar op 11 november met Sint-Maarten het meeste gebeurt. Zoveel mensen in onze stad zijn dan bezig met dit feest, daar hoort een standbeeld bij." Het geld dat werd gedoneerd tijdens de afscheidsreceptie van de Zaltbommelse oud-wethouder werd het startkapitaal van de stichting Beeld Sint-Maarten. Maar al snel werd duidelijk dat er veel meer geld opgehaald moest worden om dit ambitieuze plan verder uit te werken. "We besloten als stichting: als we het doen, dan doen we het ook goed. Om te bereiken wat we van plan waren, moesten we 60.000 euro inzamelen en dat lukt niet met stroopwafels." Met de verkoop van mini replica's van het standbeeld brachten kleine en grote sponsoren het enorme bedrag bij elkaar.

De leden van de stichting zijn de afgelopen jaren steeds weer op pad gegaan om aan mogelijke donateurs het verhaal van het beeld en de boodschap die zij willen uitdragen te vertellen. "Het beeld is er niet gekomen om Sint-Maarten als heilige te vereren, dat is niet meer van deze tijd", zegt Van Balken. "Het verhaal van Sint-Maarten gaat over delen en zorgen voor elkaar, zoals hij dat zelf ook deed door zijn mantel te delen. Door het plaatsen van dit beeld willen we uitdragen dat we ook in Zaltbommel zorgen voor elkaar." Die boodschap sloeg aan. "Ook bedrijven die maatschappelijk ondernemen vinden dat belangrijk. In korte tijd zagen we al dat het wel ging lukken om het geld bij elkaar te krijgen." Onlangs werd het allerlaatste beeldje verkocht en is het eindbedrag gehaald. Wat rest zijn de kosten die verbonden zijn aan de aanvraag van de vergunning, maar stiekem hoopt Van Balken dat de gemeente Zaltbommel die voor haar rekening neemt.

Van Gerwen maakte voor de stichting een nieuw ontwerp van een ruim drie meter hoog standbeeld waarbij Sint Maarten op zijn paard wordt afgebeeld, terwijl hij met een zwaard zijn mantel in tweeën deelt voor een bedelaar. Dat Van Gerwen het beeld moest gaan maken was voor Van Balken al meteen duidelijk. "Maria maakte al beelden van Sint Maarten toen ik over dit hele plan nog nooit had nagedacht. Ik vond dat zij er recht op had. Als er iemand in Zaltbommel is die weet hoe Sint Maarten verbeeld moet worden is zij dat."

Wel is er lang nagedacht over de plek waar het beeld moest komen te staan. Uiteindelijk werd gekozen voor de Boschstraat in het plantsoentje voor de Oude Algemene begraafplaats, een plek waar veel mensen langskomen. Van Balken hoopt dat de boodschap van de mantelzorg, die verpakt zit in het beeld, overkomt op voorbijgangers. "Je ziet dat we het er ons vaak wel heel gemakkelijk van afmaken als het gaat om de zorg voor mensen om ons heen. Ik hoop natuurlijk dat mensen straks langs het beeld lopen en dan misschien denken: oh ja, moeten we zondag niet naar ons moeder of ons zus? Het zijn kleine dingen die je kunt doen die zo waardevol zijn en iedereen weet dat eigenlijk wel. Ik wil niet met het vingertje wijzen, maar het is goed om ook aan anderen te denken en als het beeld van Sint Maarten daaraan bijdraagt, dan ben ik daar erg blij mee."

Meer berichten