Broers Thijme en Jasper van Bekkum uit Brakel zijn samen op zoek naar mooie, glimmende rode appels. En wat is dan lekkerder om daar meteen een hap van te nemen? Foto: Marielle Pelle
Broers Thijme en Jasper van Bekkum uit Brakel zijn samen op zoek naar mooie, glimmende rode appels. En wat is dan lekkerder om daar meteen een hap van te nemen? Foto: Marielle Pelle

Op zoek naar mooie, glimmende rode appels

In het kleine straatje in Zaltbommel was het zaterdagochtend een drukte van belang tijdens de Appeldag. Wouter van Teeffelen vertelt alle bezoekers enthousiast over de boomgaard en de kinderen worden betrokken in het verhaal en mogen hun eigen appels gaan plukken. Achter in de boomgaard lopen de buitenvarkens van Pigme, die deze mooie herfstochtend heerlijk in de modder rollen, terwijl de geur van dit biologische varkensvlees wat ter plaatse bereidt wordt de boomgaard vult.

door Marielle Pelle

Zaltbommel - In de boomgaard ontmoet ik de familie van Bekkum uit Brakel, samen met hun drie zoons zijn ze appels aan het plukken. Evert Jan van Bekkum: Wij zijn vanochtend heel bewust met z'n allen naar Zaltbommel gekomen. We willen dat onze kinderen weten dat melk van een koe komt. En hier leren en ontdekken ze waar fruit vandaan komt en hoe het groeit." In het gezin van Bekkum wordt veel fruit gegeten, maar hier leren ze heel eenvoudig wat de herkomst is van het product. Ondertussen rijden de broers Thijme en Jasper samen tussen de appelbomen, op zoek naar mooie glimmende rode appels. En wat is dan lekkerder om daar meteen een fruitige hap van te nemen?

Bestuiven
Ook Imker Jan Vernooij, van bijenteeltvereniging Bommelerwaard, heeft een plaats in de boomgaard. In de boomgaard staan enkele bijenkasten van hem die zorg dragen voor de bestuiving van deze zelfplukboomgaard. "De bloesemperiode is de belangrijkste periode voor de bij en de boom", zegt Vernooij, "zonder bestuiving krijg je geen appel met pitten." Rustig vertelt Vernooij aan de kinderen hoe een bij de nectar overbrengt op de bloesem en dat de kinderen thuis in de appel kunnen zien of er een goede bestuiving is geweest. Want hoe meer pitten, hoe beter de bestuiving. Was er geen goede bestuiving dat ontstaan er kromme of kleine vruchten.

In de boomgaard is ook Luuk van Gaalen uit Zaltbommel, samen met zijn moeder, appels aan het plukken. Ze willen vanmiddag graag zelf appeltaart bakken van de zelf geplukte appels. Luuk: "Ik vind het erg leuk om de appels zelf te plukken. Je ziet waar ze vandaan komen, je haalt niet zomaar een pakje in de winkel."

Adoptieboom
Arjan en Mirjam Nienhuis uit Bruchem zijn samen met hun kinderen Eline en Siebe ook in de boomgaard. Eline en Siebe hebben een adoptieboom in de boomgaard. Eline: Bij onze boom staat een bordje met onze namen en we mogen zelf de oogst plukken." In het voorjaar mochten ze ook zelf de boom snoeien, maar dat hebben ze niet gedaan. Ze hebben zelf thuis ook fruitbomen, en moeder Mirjam groeide ook op in een fruitteeltbedrijf, dus ze zijn er zeker mee bekend.

Vader Arjan stimuleert de zelfplukboomgaard zeker: "Het is een leuk initiatief, het is buiten en, zeker niet onbelangrijk, het zijn 'eerlijke appels'." Terwijl Arjan en Mirjam op het terras in de boomgaard zitten, genieten ze van de vele mensen en de enthousiaste gezinnen die de appelboomgaard bezoeken. Mirjam: "Vandaag is de heerlijke herfstzon wel de kroon op deze mooie zelfplukboomgaard!"

Zelf plukken?
De zelfplukboomgaard is deze week op woensdag, donderdag en vrijdagmiddag en zaterdag de hele dag nog geopend voor het plukken van appels.

Meer berichten