'Liefdeloos maakt iedereen oud'

Ter ere van het 70-jarig bestaan staat Toneelensemble Die Kleyne Luyden op 26, 27 en 28 oktober in De Poorterij in Zaltbommel op de planken met de bijzondere jubileum musical 'Me and My Girl' van Noel Gay in de Nederlandse vertaling van Toine Paauwe.

door Mieke Boelen

Zaltbommel - 'Liefdeloos maakt iedereen oud, de liefde daar draait het om' klinkt het onder muzikale begeleiding van een orkest door de zaal. Tijdens deze repetitie zetten de gekostumeerde acteurs onder regie van Pepijn Blatter de laatste puntjes op de i. Vanaf de tribune volgen Hans Blatter, chef licht, en Dico Weyenberg, chef geluid, nauwgezet de verrichtingen van de spelers, die goed in hun rol zitten. "Het is een ontzettend plezierige groep mensen en het is een enorme uitdaging hoe alle acteurs en muzikanten op elkaar inspelen", zegt bevlogen violist Joep Beliën trots. "Het is de eerste keer dat ik acteurs mag begeleiden met twee violen, een trombone, trompet, saxofoon, sopraansaxofoon, fluit, klavier en drummer. Als violist bij Betuws Symfonie Orkest repeteer ik nu voor concerten op 8 en 9 december in Culemborg en Tiel en dat is klassieke muziek, maar dit is zo'n vrolijke, licht romantische, muziek en er ontstaat een saamhorigheidsgevoel om samen iets te bereiken."

Met hetzelfde enthousiasme speelt Mathijs Mombers (27) voor de eerste keer in een musical. In een geruit pak met bolhoedje is de hoofdrol als Bill Snibson hem op het lijf geschreven. Afkomstig uit een arme wijk in Londen blijkt de ongemanierde Snibson de veertiende graaf van Hareford te zijn. Truus Boerboom, uitgedost in een chique jurk, vertolkt de rol van hertogin Maria, die Snibson bij wil schaven. Terwijl Lady Jacqueline haar zinnen op de graaf zet, blijft hij zijn vriendin, die in de familie niet aan de normen voldoet, trouw. Tóch eindigt de komedie voor iedereen op een gelukkige manier.

Mombers, met ervaring bij evenementen op Slot Loevestein, voelt zich voor het tweede jaar bij De Kleyne Luyden helemaal thuis. "De laatste loodjes wegen het zwaarst, maar je maakt met elkaar het stuk en iedereen is bij alles betrokken." Door zijn werkzaamheden bij een interieurbouwbedrijf is de acteur coördinator van het decorteam. "Ik heb er speciaal een week voor vrij genomen." Net als voor de 76-jarige Truus Boerboom, die voor het 53e jaar op het toneel staat, is het zijn grote passie. Zoals het tweetal zegt: "De laatste week ga je ermee naar bed en sta je er weer mee op." Volgens Boerboom is het een soort verslaving. "Je kunt er niet mee stoppen. Het zit ook in mijn genen; mijn ouders speelden toneel en ook bij mijn kinderen en kleinkinderen zit het er in." In de toneelcarrière van het erelid is haar rol in 'de oude dame van Durrmath' een absoluut hoogtepunt. "In dit prachtige stuk hebben we iets heel bijzonders, wat nog nooit iemand in De Poorterij heeft gezien, maar dat is een verrassing."

Kaarten kosten 17 euro en zijn te reserveren via www.de-poorterij.nl.

Meer berichten