De Uiterwaardencross heeft een gevarieerd parcours met 38 bochten, twee balken, drie beklimmingen en één trap. Foto: Evelien Piels
De Uiterwaardencross heeft een gevarieerd parcours met 38 bochten, twee balken, drie beklimmingen en één trap. Foto: Evelien Piels

Uiterwaardencross is groot succes

Een frisse lucht, een zon die scheen, een mooi gelegen parcours en een professionele organisatie, waren de ideale factoren voor een succesvolle Uiterwaardencross in Zaltbommel. Afgelopen zaterdag vond een wedstrijd veldrijden plaats die door de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is goedgekeurd. Het evenement, dat dit jaar voor de tweede keer is georganiseerd door Stichting Cyclocross, was dit jaar met ongeveer 300 deelnemers, 40 vrijwilligers en diverse sponsoren een nog grootser succes dan vorig jaar.

door Evelien Piels

Zaltbommel - Het parcours van 2.700 meter lang startte aan de Waalkade om deelnemers vervolgens de weg te laten vervolgen dwars door de Uiterwaarden van Zaltbommel en weer te laten finishen aan de Waalkade. De KNWU noemde het een uniek en gevarieerd parcours. Zo waren er beklimmingen van dijken en kende de cross diverse hoogteverschillen. Daarnaast werd er gereden over de kasseien in het centrum, over grasvelden en over de zandstranden aan de Waal. In totaal waren er verspreid over de route 38 bochten, twee balken, drie beklimmingen en één trap. Veel bezoekers vonden het bijzonder dat het parcours in één oogopslag bijna in zijn geheel te overzien was. Dat is redelijk uniek voor het veldrijden. Wat anders was dan anders, was dat het parcours erg droog was, modder ver te zoeken was en alle deelnemers daardoor schoon over de finish kwamen.

De veldwedstrijd was in verschillende categorieën opgedeeld. Het evenement werd in de ochtend afgetrapt door deelnemers in de categorieën 'nieuwelingen-jongens nationaal KNWU' en 'junioren-jongens nationaal KNWU'. Vervolgens werd de ochtend afgesloten met lokale jeugdwedstrijden. In de middag trapten de vrouwen af, om opgevolgd te worden door de meisjes. Bij de vrouwen elitewedstrijd sleepte Reza Hormes-Ravenstijn het goud binnen. Tot slot sloten de heren het officiële gedeelte van de wedstrijd af. Ook oud-prof Erik Dekker ging de strijd aan. Uiteindelijk wist Tijmen Eising de heren elitewedstrijd te winnen. Zie voor alle uitslagen de website: www.knwu.nl/veldrijden/evenement/113210.

Naast de officiële Uiterwaardencross vond aan het einde van de middag ook een Oktoberfest plaats in een feesttent, gecombineerd met een Oktoberfestcross die langs de tent liep. Ook werden er deze dag voor kinderen fietsclinics georganiseerd vanuit het project 'Sjors Sportief'.

De cross trok dit jaar meer deelnemers dan vorig jaar doordat het evenement dit jaar, anders dan vorig jaar, goedgekeurd is door de KNWU. Ook waren er meer bezoekers dan vorig jaar, waarschijnlijk omdat het evenement dit jaar plaats kon vinden op een centraal punt in het centrum van Zaltbommel. In januari moest het evenement verplaatst worden naar de Kindertuin in verband met hoogwater. Het bestuur heeft de ambitie om dit evenement in de toekomst nog grootster op te zetten door in 2021 het Nederlands Kampioenschap naar Zaltbommel te halen.

Meer berichten