Ronald Groen, Rita Vos en Door Groen genieten ervan om, zoals Mendelssohn het omschrijft, ‘Lieder im Freien zu singen.’ Foto: Loeki Bruinink
Ronald Groen, Rita Vos en Door Groen genieten ervan om, zoals Mendelssohn het omschrijft, ‘Lieder im Freien zu singen.’ Foto: Loeki Bruinink (Foto: )

Luisteren met een brok in je keel

Ruim 55 jaar verrast het Zaltbommelse Kamerkoor zijn publiek met optredens. Rita Vos uit Wellseind zingt al bijna net zo lang mee. En hoewel dirigent Jan Opschoor 'slechts' zeven jaar voor dit koor staat, hanteert hij al vijftig jaar de dirigeerstok. Het zijn mijlpalen die vragen om een feestje. Op 4 november geeft het koor een jubileumconcert.

door Loeki Bruinink

Zaltbommel - Muziekliefhebbers worden zondag 4 november door het Zaltbommelse Kamerkoor getrakteerd op werken van Mendelssohn. Dat gebeurt in de vertrouwde Sint-Maartenskerk, waar de koorleden wekelijks repeteren. Rita Vos (75) zingt niet mee met het feestelijke concert. Helaas laat de fysieke gesteldheid van Vos het niet meer toe dat ze deelneemt aan optredens van het Zaltbommels Kamerkoor. Vanaf haar stoel in het publiek zal ze wel meegenieten. "In de kerk klinkt het nog mooier. Dan besef ik pas hoe goed ons koor eigenlijk is."

In 1962 werd dit koor opgericht door dirigent Wouter Blankers en zangpedagoge Teunie van Glabbeek. Eé jaar later kwam Vos er voorzingen. Spannend, ook al zong ze vanaf haar zesde in diverse koren. Ze werd meteen toegelaten en in de 55 jaren die volgden nam ze de altpartijen voor haar rekening. Koorleden en dirigenten kwamen en gingen, maar Vos bleef. Als ze nu het namenlijstje bekijkt van de mensen waarmee ze in 1963 zong, constateert ze dat ze als enige is overgebleven. "In die tijd noemden we elkaar nog 'meneer' en 'mevrouw', maar we hadden een hechte band. De toenmalige dirigent was heel streberig. Er mocht beslist niet gelachen worden." Dat moet een moeilijke opgave zijn geweest voor de vrolijke Wellseindse. "Ook nu heerst er een zekere orde in het koor. Het is geen giechelclub. Maar we delen nog steeds lief en leed. Het koor voelt als één grote familie."

Die familie bestaat uit ongeveer 28 leden, gelijkmatig verdeeld in sopranen, alten, tenoren en bassen. Ze komen uit de Bommelerwaard, maar ook uit Culemborg en Den Bosch. Drie koorleden komen zelfs uit één gezin. In 1982 sloot Door Groen (75) uit Zaltbommel zich bij het koor aan. Vijf jaar later volgde haar man Ronald (77), die inmiddels het oudste koorlid is. Hun dochter Donja was begin twintig toen ze zich in 1991 aanmeldde. Achtentwintig jaar later behoort ze nog steeds tot de jongsten. "Het koor kan dus wel wat jong bloed gebruiken", menen de drie senioren. "Dat vindt onze dirigent ook. Hij legt de lat hoog en is een echte planner. Op dit moment is hij al bezig met het programma van 2020. Hij houdt van verrassingselementen. Zo komt in het jubileumconcert een drukwindharmonium voor."

Ook voor Door Groen wordt het fysiek te zwaar om op te treden. Toch denken de twee vrouwen niet aan een afscheid. Ze blijven gewoon repeteren. "Het voelt zo vertrouwd en de sfeer is zo goed. Na afloop komen we altijd blij thuis." Vier november gaan ze samen luisteren naar het jubileumconcert. Dan is er ook ruimte voor emoties. Vos: "Vorige keer klonk het zo mooi, ik kreeg een brok in mijn keel."

Meer berichten