Deze maand is er weer een nieuwe verborgen museumschat in Museum Stadskasteel Zaltbommel.
Deze maand is er weer een nieuwe verborgen museumschat in Museum Stadskasteel Zaltbommel.

Verborgen Museumschat: 'Onder den Sint-Maarten'

Op 11 november vieren we de naamdag van Sint Maarten. De oude binnenstad van Zaltbommel is die avond sprookjesachtig verlicht met vuurkorven, lampionnen, lichtjes en kaarsjes. Dit jaar is de tuin van het Stadskasteel ook geopend die avond! Helaas heeft het Museum Stadskasteel Zaltbommel geen relikwie van Sint Maarten in de collectie, maar voor de nieuwe verborgen museumschat van deze maand, maken ze wel een link met de naam.

Zaltbommel - In 1900 begon de bouwkundige Bommelaar Johan Adam Pool (1872-1948) zijn onderneming Onder den Sint-Maarten, waar hij 'eenvoudige doch smaakvolle meubelen en huisraad' vervaardigde in ateliers in de Ruiterstraat en aan het Kerkplein. Het Stadskasteel heeft een mooie collectie opgebouwd van meubels en koperen serviesgoed waarvan een deel permanent tentoongesteld wordt. Als museumschatten deze maand drie stukken die normaalgesproken opgeborgen zijn in het depot:

Twee koperen handvatten voor een kast van Onder den Sint-Maarten, uit de periode 1904-1913, gemaakt door metaalbewerker J.C. Stoffels (1878-1952). En een reclameplaat met een Kijkje in "Onder den Sint-Maarten", rond 1900-1902 gemaakt door Karel Sluyterman (1863-1931), die ook voor de firma van Pool werkte. Hij was architect, meubelontwerper, interieurontwerper, tekenaar, keramist, boekbandontwerper en hoogleraar.

Meer berichten