Een echte Bommelaar

... ziet hem nog voor zich, Hugo van Neck. De pianist uit de Ruiterstraat. Qua uitstraling ook echt een pianist, zoals je verwacht dat een pianist er uit ziet.

Omdat hij van beroep pianist was, was het logisch dat hij goed kon spelen. Maar Hugo kon niet goed spelen. Nee, hij speelde volgens kenners fantastisch goed. Hugo was een waar genie. Toen Hugo toelatingsexamen deed op het Amsterdams Conservatorium maakte hij indruk. En niet een beetje ook. Zijn optreden maakte zoveel indruk dat besloten werd om hem direct in het vierde jaar te plaatsen. Nou, het lijkt mij dat je dan een aardig riedeltje kunt spelen.

In een uitzending van Bananasplit, waarin Hugo een hoofdrol speelde, verklaarde hijzelf dat Jan Vayne (toch ook geen prutser achter het klavier) ooit had gezegd dat Hugo een betere pianist was dan Jan zelf. En toch, om de een of andere reden, was Hugo van Neck niet zo bekend bij het grote publiek.

Wie wel een groot fan van Hugo was, was Freddie Heineken. Wat velen niet weten is dat Heineken een aantal muziekstukken heeft gecomponeerd. Toen Heineken besloot om deze op cd uit te brengen, was de keuze welke pianist dit moest doen niet moeilijk.

Hugo speelde, bewerkte en improviseerde muziek. Hij speelde met vele grote namen samen en werd gezien als een wereldster op muzikaal gebied. Apart dat zo iemand gewoon in ons stadje woonde waar hij gezien werd als 'die pianist uit de Ruiterstraat'. Niks meer en niks minder.

In deze column gaf ik een jaar geleden de hint dat het tijd was voor Hugo om een optreden te verzorgen in De Poorterij. Dat is helaas niet gebeurd en zal ook niet meer gaan gebeuren. Staccato is een muziekterm dat losmaken of lostrekken betekent. Hugo heeft zich losgemaakt van het aardse bestaan.
Hugo van Neck is afgelopen week helaas overleden.

Bij deze een laatste ovatie...

Meer berichten