Tijdens Natuurwerkdag waren er veel vrijwiligers aan de slag in natuurreservaat Kloosterwiel. Foto: Marielle Pelle
Tijdens Natuurwerkdag waren er veel vrijwiligers aan de slag in natuurreservaat Kloosterwiel. Foto: Marielle Pelle

Lekker samen buiten aan de slag

De grootste vrijwilligersdag in het groen, de Natuurwerkdag, vond afgelopen zaterdag plaats. In natuurreservaat Kloosterwiel in Zaltbommel waren die ochtend 23 vrijwilligers actief om de wilgen te knotten.

door Marielle Pelle

Zaltbommel - Eén van de dames die druk mee werkt tussen de mannen met ronkende motorzagen is Hellen Stuiter. Ze is bezig om de kleine takken af te knippen en dat wat is afgezaagd wordt op rillen gelegd. Stuiter vertelt dat ze al vele jaren lid is van de natuurwacht Bommelerwaard, die deze natuurwerkdag organiseert. Ze behoort tot de trouwe groep vrijwilligers die regelmatig met elkaar aan de slag gaan voor het behoud van natuur. In de middagpauze staat de warme soep klaar en zittend op een boomstam, een krukje of in een kruiwagen is er ook ruimte voor ontmoeting. Want naast dat ze graag in de natuur werken en nuttig bezig zijn en is het ook heel gezellig met elkaar. "Het is een gezellige club en het is heerlijk om buiten te spelen, in beweging te zijn, en ja, morgen spierpijn", lacht Lot Tönis. Tönis is bestuurslid van de natuurwacht en daarnaast ook natuurgids bij Staatsbosbeheer. "Ik hou van de natuur en vind het heerlijk om in de natuur te bewegen", vertelt ze stralend, terwijl ze met haar voeten in de modder staat.

Ze praat gepassioneerd over de Kloosterwiel, een schitterend natuurgebied met mooie natuurlijke wandelpaden. Het ligt net aan de binnenkant van de Waaldijk en tegen de woonwijken van Zaltbommel aan. Elke keer verbaasd het haar weer welke bijzondere bloemen hier groeien en welke vogels en vlinders hier gespot worden. De Kloosterwiel is eigendom van de gemeente, maar is voor onderhoud uitbesteedt aan de natuurwacht. "Dit doen we met veel plezier", vertelt Tönis. "Als we willen dat de natuur mooi blijft, moeten we hem wel onderhouden. Dat betekent niet dat we alles weg moeten snoeien en al het vallend blad op moeten ruimen, maar het moet wel met elkaar in balans blijven."

De locatieleider van deze natuurwerkdag is Ton van Balken. Terwijl hij voor alle vrijwilligers soep verzorgt, vertelt hij dat ze sinds 1 november elke drie weken in een gebied in de Bommelerwaard aan landschapsbeheer doen. Een taak die ze serieus nemen en die ze als natuurliefhebbers aan het hart ligt. De landelijke natuurwerkdag is hier de aftrap van en naast de vrijwilligers van de natuurwacht, zijn vandaag ook andere vrijwilligers en een leerling van het Cambium College voor zijn maatschappelijke stage mee aan het werk. "Het is een mooie en enthousiaste ploeg", aldus Van Balken. Dat wordt me wel duidelijk als ik de motorzagen weer hoor starten, terwijl de laatste zijn soep nog niet op heeft. Van Balken lacht en zegt: "Ja, ik heb ze net aangesproken dat we vandaag niet naar huis gaan voordat de hele rij wilgen aan de linkse kant van het gebied geknot is." Terwijl de zon met haar stralen de herfsttinten over de Kloosterwiel glinstert, wordt er hard gewerkt om er voor te zorgen dat dit unieke natuurreservaat een toegankelijk en schitterend landschap blijft.

Meer berichten