Jubilerend Zaltbommels Kamerkoor


Het koor gaf afgelopen zondag een concert om het 55-jarig jubileum te vieren. Ook dirigent Jan Opschoor had iets te vieren. Hij is dit jaar 50 jaar dirigent. Foto: Peter van Korlaar
Het koor gaf afgelopen zondag een concert om het 55-jarig jubileum te vieren. Ook dirigent Jan Opschoor had iets te vieren. Hij is dit jaar 50 jaar dirigent. Foto: Peter van Korlaar

Jubilerend Zaltbommels Kamerkoor

Het is zondagmiddag 4 november. In de Zaltbommelse Sint-Maartenskerk wordt vanuit de stilte om 15.30 uur een hoge ijl klinkende sopraanstem hoorbaar die de Latijnse woorden 'Sit laus plena, sit sonóra, sit jucúnda' zingt. Haar woorden worden overgenomen door het jubilerende Zaltbommels Kamerkoor. Het koor viert vandaag dat het 55 jaar geleden werd opgericht.

door Peter van Korlaar

Zaltbommel - De sopraan komt al zingend vanachter uit de kerk steeds dichterbij. Luider en luider zingt haar stralende stem: 'sit decóra mentis jubilátio…' Achter deze prachtige, door Felix Mendelssohn, getoonzette woorden, en in een oeroude taal, al in 1263 opgeschreven door Thomas van Aquino, gaat de Nederlandse vertaling schuil: 'Volop reden om met veel klank en vreugdevol, gepast jubelend te zingen bij dit plechtige feest'. En in de inmiddels zichtbare sopraan herkennen we de nog jonge, maar excellent zingende zangeres, Heleen Bongenaar (23). Ze is geen onbekende in Zaltbommel. Als 13-jarige leerde ze zingen in het bekende jeugdkoor Senta. Ze ging in Zaltbommel naar de middelbare school en is nu vierdejaars studente klassieke zang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Vorig jaar zong Bongenaar al mee als soliste in de jaarlijkse Matthäus Passion.

Het was de vandaag ook jubilerende dirigent Jan Opschoor (hij is dit jaar 50 jaar dirigent) die het idee bedacht om een heel programma te wijden aan de koorcomposities van Felix Mendelssohn (1809-1847), een muzikaal wonderkind, die het nog tot directeur van het conservatorium in Leipzig bracht. Mendelssohn heeft zijn composities voor koor ongetwijfeld uitgeprobeerd in de gewelfde ruimte van de oude Thomaskirche in Leipzig, de kerk van de toen al legendarisch geworden Johann Sebastian Bach. Opschoor vroeg de in onze streek bekende violiste Marta Lopez Vega om een strijkensemble te formeren. En dat 10-koppige strijkensemble, bestaande uit beroepsmusici, legde een prima basis onder de met zorg uitgekozen koorstukken. Daarbij werd door Opschoor ook de hulp ingeroepen van organist Klaas Hoek, die niet op het grote orgel van de Sint-Maartenskerk zou spelen, maar op zijn eigen meegebrachte 'harmonium'. De klank van dit speciale drukwindharmonium voegde zich prima bij de klank van het koor en de strijkers.

En zo ontvouwde zich op deze feestelijke middag een waaier aan prachtige koormuziek uit de 'Romantiek', met passie gezongen door het Kamerkoor. Op teksten van beroemde Duitse dichters zoals Goethe, Heine en von Eichendorff, en zowel religieus als profaan. Met veel hoogtepunten uit de Duitse koorliteratuur, zoals 'Die Nachtigall', en 'Auf Flügeln des Gesanges', solo gezongen door Bongenaar, en voortreffelijk begeleid door het harmonium, aangevuld met cello en contrabas. En wat te denken van het prachtige 'Abschied vom Walde', dat geheel a capella werd gezongen. Nog zo'n hoogtepunt was het lied 'Hör mein Bitten' op tekst van Psalm 55, wonderwel passend bij dit 55-jarig jubileum. Een andere toevalligheid: 4 november was het 171 jaar geleden dat Felix Mendelssohn overleed. Er waren veel bloemen, ondermeer voor drie jubilarissen uit het koor. Dat waren de dames Door Groen, haar dochter Donja van der Waal en Elzemiek Korteweg. Rita Vos werd extra gefêteerd; zij was het enige koorlid dat de begintijd van het koor nog had meegemaakt.

Zaltbommels Kamerkoor
Dit Zaltbommels Kamerkoor werd in 1962 opgericht als Bommelerwaards Kamerkoor; tien jaar later werd het Toonkunstkoor Gelders Rivierengebied en in 2005 gaat men verder als Zaltbommels Kamerkoor.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden