Michelle en Phil Wattam bij het monument in Heerewaarden. Foto: Gijs Krist
Michelle en Phil Wattam bij het monument in Heerewaarden. Foto: Gijs Krist

Bijzonder bezoek Heerewaarden

In Heerewaarden stortte in juni 1944 een AVRO Lancaster Bommenwerper neer. Daarbij kwamen acht bemanningsleden om het leven. Nazaten van de omgekomen Flight Engineer James William Blanchard waren afgelopen weekend op bezoek in Heerewaarden. Gijs Krist was daar ook bij.

door Gijs Krist

Heerewaarden - Het is dit jaar 74 jaar geleden dat het toestel neerstortte in Heerewaarden. Michelle Wattam is, samen met haar man Phil, afgereisd naar ons land om het graf van haar oudoom, James William Blanchard, te bezoeken. Deze 23-jarige Flight Engineer werd in 1921 geboren en woonde samen met zijn broer Percy en zussen Marjorie, Lilian en Mary (oma van Michelle) in de Engelse havenplaats Hull, East Yorkshire.

De jongste zus van James William, Mary, had een goede band met hem en had de wens om samen met broer Percy het graf te bezoeken. Helaas is het nooit zover gekomen. In 1995 liet haar gezondheid het niet toe en is ze helaas overleden. Percy bracht hierdoor alleen een bezoek aan Uden. Mary heeft uit respect voor haar broer haar zoon ook James William genoemd.

Poppy
Michelle brengt uit eerbetoon voor haar oma en oudoom een bezoek aan Nederland. Bij het graf in Uden legden ze een poppy, oftewel een klaproos. De Engelsen herdenken hiermee de slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Dankzij haar bloedrode blaadjes en zwarte kruisvormige binnenste is zij een symbool voor alle gesneuvelde soldaten. Michelle's zoon, Aiden van 10 jaar, had speciaal een poppy gemaakt en zijn ouders dit mee gegeven om dit bij het graf van James William te leggen.

Ooggetuigen
Daarna gingen Michelle en Phil naar Wim van Utrecht, een ooggetuige van de vliegtuigcrash. Het gezin Van Utrecht woonde bij de steenfabriek de Hogewaard en was ooggetuige van de crash. Samen met zijn vader ging Wim als 11-jarige jongen kruipend naar het vliegtuigwrak om te kijken of ze nog hulp konden bieden aan de bemanning. Maar alle hulp kwam helaas te laat. Wim vertelde zijn verhaal aan Michelle en Phil en het was voor beide emotioneel. Ook werd er een poppy gelegd bij de plaquette in Heerewaarden, naast de Hervormde Kerk. De plaquette werd op 4 mei 2014 onthuld.

Crash
Op woensdag 21 juni 1944 om 23.15 uur steeg van de Engelse Royal Air Force vliegbasis Metheringham (10 km van de plaats Lincoln) een viermotorige Avro Lancaster MKIII bommenwerper op voor een bombardementsmissie in Duitsland, nabij de plaats Gelsenkirchen. Samen met 20 andere Bommenwerpers van het 106 Squadron. Deze operatie had als naam Scholven-Buer. De vloot Bommenwerpers vloog over de Noordzee via Goeree Overflakkee, Noord-Brabant, via Winterswijk om ten zuidoosten de raffinaderij te naderen. Onderweg werd er geschoten door Duits luchtafweer en nachtjagers en is het toestel getroffen. Op donderdag 22 juni 1944 om 01.15 uur is het toestel brandend neergestort op de weg die toen van Rossum naar Heerewaarden liep, bij de toenmalige zogenaamde Doornepol. Dit is dichtbij Hengstenstation van Den Uytert aan de Heemstraweg. Alle acht jonge bemanningsleden hadden geen schijn van kans en kwamen hierbij om het leven.

Na het neerstorten explodeerde de bommenlading en deze was zo hevig dat er in de op 800 meter afstand gelegen bebouwde kom verschillende ramen vernield werden van huizen.

D-Day
Toen het vliegtuig verloren ging, had het een totaal van 90 uur gevlogen en had, onder andere, ook deelgenomen aan de bombardementen op de Duitse stad Dortmund op 22 en 23 mei 1944. Ook bij de landing in Normandië op D-Day voerde de bemanning hun missie uit. Dit vliegtuig was één van de twee vliegtuigen van het squadron die verloren ging tijdens deze missie.

Bemanningsleden
De bemanning van de AVRO Lancaster Bommenwerper bestond uit:

Piloot Kenneth George Bellingham, 23 jaar, uit Bath, Sommerset, Engeland. Royal Air Force.

Squadronleader en tweede piloot Majoor Arthur James Loughborough, 28 jaar, uit Much Hadham, East Hertfordshire, Engeland. Royal Air Force.

Flight Engineer Sergeant James William Blanchard, 23 jaar, uit Hull, East Yorkshire Engeland. Royal Air Force.

Flight Sergeant /Navigator Howard Gavin, 22 jaar, voormalig bankmedewerker uit Bathurst, New South Wales, Australië. Royal Australian Air Force.

Flight Sergeant/bommenrichter Leo Toomey, 28 jaar, voormalig leraar uit Newcastle, New South Wales, Australië. Royal Australian Air Force.

Sergeant Boordtelegrafist Arthur Goodacre, 20 jaar, uit Pinchbeck, Lincolnshire, Engeland. Royal Air Force.

Sergeant Boordschutter Sidney Joseph Malaband, 22 jaar, uit Aldridge, Staffordshire, Engeland. Royal Air Force.

Sergeant Staartschutter Clarence Elgy Scott, 20 jaar, uit Burnaby, Canada. Royal Canadian Air Force. Begraven in Groesbeek War Cemetery. De ouders van Clarence hebben in het verleden een bezoek aan Heerewaarden gebracht om de plaats te bezoeken waar hun zoon om het leven is gekomen.

De Duitsers bergen het toestel en zeven slachtoffers worden geborgen en begraven in Uden op het War Cemetery, waar 701 gesneuvelde militairen begraven liggen. Op 2 juli 1944 word in de Ketelaarse put nog een slachtoffer gevonden bij het lichten van de visfuiken: staartschutter Clarence Elgy Scott. Hij werd begraven op het kerkhof in Heerewaarden en na de oorlog, op 17 oktober 1945, herbegraven op het Canadian War Cemetery in Groesbeek.

Meer berichten