De prachtige klok, van drie meter hoog, is helemaal gerestaureerd door Ronnie Wilson. Wilson heeft geen opleiding tot klokkenmaker gehad, maar heeft zichzelf de kneepjes van het vak geleerd.
De prachtige klok, van drie meter hoog, is helemaal gerestaureerd door Ronnie Wilson. Wilson heeft geen opleiding tot klokkenmaker gehad, maar heeft zichzelf de kneepjes van het vak geleerd.

Klok uit Bommel duikt eeuwen later op in Australië

Hoe je het ook wendt of keert, met de komst van het internet is de wereld niet alleen veranderd, maar ook een heel stuk kleiner geworden. Dat blijkt maar weer uit dit verhaal.

Zaltbommel - Eind september kwam er een berichtje binnen op de facebookpagina van Museum Stadskasteel Zaltbommel. Debbie Wilson uit Boyanup, een stadje in West-Australië, schreef dat haar man Ronnie druk bezig was geweest met het restaureren van een oude klok. Ze was op zoek naar meer informatie over de maker van de klok, ene H. Verhagen uit Zaltbommel.

Op zoek in de geschiedenis
Na uitgebreid contact te hebben gehad met haar, ging Frouckje Maliadas, kunsthistoricus en verantwoordelijk voor de website en sociale media van het Stadskasteel, op zoek naar meer informatie. In het museum in Zaltbommel kon beheerder Majo Slosser echter niet meer vinden dan het binnenwerk van het horloge zelf. Sil van Doornmalen van het Regionaal Archief Rivierenland wist de achtergrond van de man in de database van het archief te achterhalen.

Zijn volledige naam was Hendrikus Verhagen, geboren in Schijndel op 1 juni 1762. Hij was getrouwd met Maria Versteeg en ze hadden meerdere kinderen. Hun dochter Elisabeth Maria is in 1791 in Zaltbommel gedoopt, wat het aannemelijk maakt dat de familie Verhagen daar toen woonde.

In 1810 staat Hendrikus in het bevolkingsregister vermeld met zijn beroep, namelijk horloger, de Franse term voor klokkenmaker. Hij was toen 48 en weduwnaar, zijn vrouw Maria was op 4 april 1802 overleden op 37-jarige leeftijd. Op 11 december 1815 is Hendrikus in Zaltbommel gestorven. Hendrikus had nog net de oprichting van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden meegemaakt.

Scheepsdokter
Het Bommelse exemplaar kwam uit de nalatenschap van Dr. N.T. Hannaford-Schafer. Hij was een Australische scheepsdokter die de wereld over reisde en vanuit alle uithoeken waar hij kwam antieke voorwerpen meenam. Zo kwam het dat hij in 1991 in Virginia, in de Verenigde Staten, een klok kocht van Bommelse makelij. Het was een opknapproject waar hij nooit aan is toegekomen. Toen hij overleed, werden zijn bezittingen verkocht.

Ronnie en Debbie Wilson hebben verschillende klokken uit deze collectie aangeschaft, maar de Bommelse klok sprong er echt uit, niet alleen qua formaat, maar omdat het een speelklok is. De klok heeft zeven muzikale deuntjes waaruit gekozen kan worden door een wijzer helemaal bovenaan de klok te verschuiven. De klok geeft nu alleen de tijd aan, omdat er nog een onderdeel mist. Dat missende element is onlangs opgespoord in Tasmanië en is onderweg naar de familie Wilson, zodat de klok nog verder gerestaureerd kan worden en weer de melodieën kan spelen als vanouds.

Wat heeft deze klok een hoop gezien en meegemaakt. Na verre, voor ons (nog) onbekende, reizen is hij aangekomen in Australië. Nu is hij dan eindelijk liefdevol gerestaureerd en heeft hij een mooie plek gekregen in de 'stijlkamer' bij de familie Wilson. Hopelijk kan deze prachtige klok nog weer een eeuw of twee mee.

Meer berichten