Een echte Bommelaar

... kan het niet meer bijbenen, al die nieuwbouw.

Toen ik nog een jochie was, en iets kinderachtiger dan nu, wist elke Bommelaar precies waar elke straat was. Ik weet nog dat ik vroeger vaak op het hoekje in de stad stond (hoek Bosschstraat en Markt) met mijn maten. Als er dan iemand stopte om de weg te vragen konden wij altijd de juiste route doorgeven en de mensen naar de juiste bestemming sturen. Ik schrijf 'konden', omdat wij het best grappig vonden om de mensen via een door ons gekozen route, weer bij ons terug te laten komen.

Maar we konden ze wel de juiste weg wijzen, omdat we elke straat in Bommel konden dromen. Die tijd is voorbij.

Ik woon ruim 15 jaar in de Waluwe. Ik zou nu echt niet meer iemand de goede weg kunnen wijzen, al zou ik nog zo graag willen. Het gebeurt zelfs geregeld dat ik mijn eigen straat voorbij rijd, omdat alle huizen zo op elkaar lijken.

Zou u het weten als ik vraag waar de Graaf Ottostraat is? Of de Bisschop Ludgerstraat? En waar ligt de Willem Oomshof dan? Ik vind het knap als u het mij kunt vertellen, terwijl u geen postbode bent. Terwijl ik er zeker van ben dat u mij feilloos de juiste weg wijst naar de Gamerschestraat, het Thorbeckeplein of de Vergtweg. Ik bedoel maar.

Al zullen er ook nog genoeg Bommelaren zijn die de weg naar het Sophiahofje, De Laeck of de H.Beckering Vinckersstraat niet weten te beschrijven. Maar ja, dat kunnen inwoners van New York, Amsterdam en Parijs ook niet allemaal.

Dat is het nadeel van wonen in een wereldstad.

Meer berichten