Wethouder van Leeuwen deelt samen met Alex Lobregt de bomen en struiken uit. Martin den Otter krijgt hoogstamfruit voor zijn boomgaard.
Wethouder van Leeuwen deelt samen met Alex Lobregt de bomen en struiken uit. Martin den Otter krijgt hoogstamfruit voor zijn boomgaard.

Uitdeeldag van streekeigen planten

Bij Brasserie De Buurman was zaterdag een feestelijke uitdeeldag van streekeigen plantmateriaal voor de deelnemers van het project 'Brakel en Poederoijen in het groen'.

door Marielle Pelle

Poederoijen - In het buitengebied van Poederoijen bij Brasserie De Buurman wordt zaterdagochtend iedereen welkom geheten door Freek Aalbers. Als projectleider van stichting Landschapsbeheer Gelderland heeft hij dit project gecoördineerd. Bijna 4.000 bomen en struiken staan klaar om door de deelnemers te worden opgehaald.

De uitdeeldag wordt geopend door Theo de Vries van dorpsraad Poederoijen. Hij benadrukt dat ze als dorpsraad de leefbaarheid van het dorp willen vergroten. Dit project sluit hier naadloos op aan. De officiële woorden worden gesproken door wethouder Gijs van Leeuwen. Van Leeuwen deelt met de deelnemers dat ze als gemeente landschappelijke inplanting belangrijk vinden, maar wat is nog mooier om als burgers hier op eigen erf mee te beginnen? Aansluitend deelt de wethouder al het plantmateriaal uit aan de deelnemers. Hij wordt hierbij geholpen door de 14-jarige Alex Lobregt.

Huib en Janke van Burik wonen in een oud dijkhuis uit 1910 aan de Maasdijk in Poederoijen. Janke vertelt dat ze bezig was met het herindelen van de tuin toen ze hoorde van dit initiatief. "Bij een oud huis hoort ook een oude boom in de tuin", vertelt Janke. "Ik vind het leuk om een oud ras in stand te houden. Ik kijk nu al uit naar de bloesem in het voorjaar."

Walter en Bertine Termeer zijn met hun kinderen aanwezig om plantmateriaal in ontvangst te nemen. Enthousiast vertelt Bertine: "We hebben net een nieuw huis gebouwd op een oud perceel, midden in de dorpskern in Brakel. We waren direct enthousiast toen we informatie over dit project lazen." Nadat er contact was geweest kwam de adviseur van stichting Landschapsbeheer langs en kregen ze advies hoe ze hun tuin in kunnen planten. Vanochtend ontvangen ze enkele hoogstamfruitbomen en een struweelhaag. De haag is straks een mooie plaats voor egels en voor vogels om te nestelen. "Dit was een mooie kans. De adviseur heeft de kennis wat hier in het gebied hoort en hoe we de natuur kunnen stimuleren. Dat wisten wij zelf niet."

Ook Sjoerd en Corinne Bootsma sprak de aandacht voor natuur aan. Ze wonen in het buitengebied tussen Zuilichem en Poederoijen en ontvangen enkele hoogstamfruitbomen en een struweelhaag. Enthousiast vertellen ze over de struweelhaag die veel insecten trekt. "Zelf hebben we enkele bijenkasten, dus dit past helemaal in onze tuin. Ook Martin den Otter uit Gameren staat in de rij voor hoogstamfruitbomen. Glunderend vertelt hij dat ze een oud boerderijtje kochten van zijn schoonfamilie. Enthousiast gaat Den Otter naar huis om thuis te starten met het aanleggen van een miniboomgaard met hoogstamfruit, een knip- en scheerheg en een notenboom. "Daar hoop ik over een paar jaar genietend op een bankje onder te zitten", aldus Den Otter.

Meer berichten