
Een serieus onderwerp, geschreven in kindertaal
Op vrijdag 30 november verschijnt het samenleesboek 'Mama gaat logeren', geschreven door de Brakelse Erwin de Ruiter. Het is een rijk geïllustreerd boek over een serieus onderwerp: de opname van zijn vrouw.
door Marielle Pelle
Brakel - Ik schuif aan de keukentafel bij Erwin de Ruiter, tevens ook uitgever van dit bijzondere samenleesboek. Een keukentafel die bij dit boek hoort. Aan deze tafel werd het verhaal geschreven en aan deze tafel speelde het verhaal zich enkele jaren geleden af. De kinderen van De Ruiter mochten aan deze tafel meedenken en tekenen en zo hun eigen bijdrage geven aan het bijzondere boek.
Enkele jaren geleden maakte zijn eigen gezin een moeilijke periode door en moest zijn vrouw voor een periode opgenomen worden. "We zochten naar een boek met handvaten om dit aan onze vier jonge kinderen uit te leggen, maar dat was er niet. Nu deze periode achter ons ligt, kwam het idee om dit boek zelf te gaan schrijven. Dit was ook confronterend", vertelt De Ruiter. "Want rondom psychische problemen hangt een groot stigma. We denken dat het altijd goed moet gaan, maar ondertussen worstelen zoveel jonge gezinnen met deze problematiek." De Ruiter vertelt dat ze bewust de kinderen bij het schrijven betrokken hebben. De kinderen mochten zelf een naam kiezen voor hun personage en regelmatig werd het boek aan de keukentafel besproken. "Het is een beladen onderwerp, maar het moest toch een luchtig boekje worden. Grapjes die in het boek beschreven worden, deelde ik met de oudste kinderen en zij dachten mee of dit in het boek zou passen. Zo werd het schrijven van het boek, een verwerking van een heftige periode voor ons allemaal."
Ondertussen bladert De Ruiter in het boek en laat me een passage lezen. "Kijk", zegt hij. "Ik wil ook dat het relativerend werkt voor de mensen die dit lezen, zonder dat het zware taal is." Hij leest de tekst voor dat naast een schitterende illustratie staat. "Als je papa niet goed kan koken, heb je ook geluk, want dan eet je nu wat vaker pizza en patat." De Ruiter ligt het stuk toe: "Het verhaal waar je in zit is heftig, maar leg de lat niet te hoog. In deze periode is het belangrijk dat iedereen een goede dag heeft en dat je naar elkaar luistert, dit is veel belangrijker dan dat iedereen groente opheeft."
"Zelf hebben we geworsteld hoe we omgingen met dat wat hoe we omgingen met dat wat in ons gezin gebeurde en de uitwerking die dat had op onze kinderen. Er komt zoveel emotie bij kijken, daarom hebben we geprobeerd al deze thema's te beschrijven in dit boek. Thema's als, onschuldigen, dat je er als kind mag zijn, dat je ouders niet gelijk gaan scheiden als ze een keer ruzie hebben." Maar om de ouders hierbij ook handvaten te geven is er naast het boek een website ontwikkeld die de ouders handvaten geeft over hoe ze dit met hun kinderen kunnen bespreken.
Ik vraag wat hij wil bereiken met dit boekje. Erwin staart voor zich uit en weloverwogen antwoordt hij: "Dit boekje is niet voor de massa, wat je even koopt om gezellig te lezen. Ik hoop dat het op plaatsen komt waar het nodig is. In gezinnen die door hetzelfde dal moeten gaan als wij waar wij doorheen moesten. Of dat het op tafel komt bij opa's, oma's en familieleden die naast een gezin staan en wel zien dat het heftig is, maar niet weten hoe ze er mee om moeten gaan. Want", zegt De Ruiter, terwijl hij me aankijkt, "steun van familieleden is zo belangrijk. Voor familieleden is het vaak niet voelbaar hoeveel impact het heeft." Hij pakt het boekje weer op en zegt: "Zelf zijn we door een dal gegaan, maar nu kunnen we iets positiefs delen en dat kunnen we dit met dit boek doorgeven."
Ben je benieuwd naar het boek en de website? Kijk op www.mamagaatlogeren.nl.
-
Uit Vriendschap op tournee door regio
23 uur geleden
-
Dier van de Week: Uck (11 jaar)
1 dag geleden
-
Hamarithi grossiert in medailles bij DUO wedstrijden
2 dagen geleden
-
'Dit zijn de vakjongens die Nederland nodig heeft'
2 dagen geleden
-
Is iedereen vroeger een baby geweest?
3 dagen geleden
-
Kunstlezing in Stroomhuis: Utrecht, Caravaggio en Europa
4 dagen geleden
-
Werkdag op fort Voorne
4 dagen geleden
-
4 dagen geleden
-
On-kruid: Hamamelis
4 dagen geleden
-
Karate: lessen voor later!
5 dagen geleden
-
'Wij verkopen gevoelsproducten'
7 dagen geleden
-
Dier van de Week: Hohner (10 maanden)
15 feb, 09:39
-
Natuurwacht aan de slag op landgoed Voorne
15 feb, 08:02
-
Geld voor het oprapen bij St. Genesius
14 feb, 13:21
-
Brakels toneel met Oostenrijks tintje
14 feb, 09:03
-
Finissage van expositie 'Kleur aan drie rivieren'
13 feb, 14:05
-
13 feb, 13:57
-
Workshops seksualiteit op De Brug een succes
12 feb, 12:24
-
Werelddiner in De Wielewaal
12 feb, 12:02
-
Winterakoniet
11 feb, 10:18
-
Dressuurrijden: een vak apart!
11 feb, 08:16
-
Een echte Bommelaar
10 feb, 09:08
-
Derde schippersavond in Stroomhuis
9 feb, 12:14
-
Leden van Koor Eljakim in de bloemetjes gezet
8 feb, 14:14
-
Kindermode waar je blij van wordt
8 feb, 11:17
-
Jubilarissen VV Brakel
8 feb, 08:12
Nieuwsoverzicht
-
Uit Vriendschap op tournee door regio
23 uur geleden
-
Dier van de Week: Uck (11 jaar)
1 dag geleden
-
Hamarithi grossiert in medailles bij DUO wedstrijden
2 dagen geleden
-
'Dit zijn de vakjongens die Nederland nodig heeft'
2 dagen geleden
-
Is iedereen vroeger een baby geweest?
3 dagen geleden