Donderdag staat het oeuvre van de Zweedse filmregisseur Ingmar Bergman centraal.
Donderdag staat het oeuvre van de Zweedse filmregisseur Ingmar Bergman centraal. (Foto: )

Dromen van Ingmar Bergman in Stroomhuis

In het Filmhuis van Stroomhuis Neerijnen staat donderdag 22 november het oeuvre van de beroemde Zweedse filmregisseur Ingmar Bergman centraal. Vaak gaat het bij Bergman om de verfilming van nachtmerries.

Neerijnen - De magistrale films van Ingmar Bergman (1918-2007), zoals 'Wilde aardbeien', maar in totaal maakte hij er veertig, vormen het derde deel van de filmcyclus 'Film en Droom' deze maand november in Stroomhuis. Deze wat dieper gravende serie van films en filmfragmenten wordt gepresenteerd door Marc Westermann, de filmexpert van Stroomhuis.

De thematiek van de films van Ingmar Bergman is veelal: de zin van het leven. En: hoe verklaren wij, als we in God geloven, het bestaan van het kwaad, en onze machteloosheid om werkelijk in contact te komen met een ander. Ook al klinkt het zwaar op de hand, de hoofdfilm deze avond is van Bergman één van zijn meest toegankelijke en lichte films. Hierin confronteert hij ons met het gewetensonderzoek van een man naar aanleiding van een akelige droom waarin hij in iemand in een doodskist, zichzelf herkent.

Het gaat ook over de relatie tussen film en droom. Want tussen beide bestaat een wezenlijke verwantschap, zowel tussen de ervaringen van de filmtoeschouwer en de dromer, als ook tussen de structuur van de film en de droomtekst. Want: film maakt dromen zichtbaar en hoorbaar, en beweegt op dezelfde manier door ruimte en tijd.

Droomwereld
Eerder al in deze vierdelige serie werd het werk besproken van Buster Keaton en Alfred Hitchcock. Op donderdag 29 november volgt nog de droomwereld van de sciencefiction, zoals verbeeld door de hedendaagse Brits-Amerikaanse regisseur Christopher Nolan.

Aanvang film, filmfragmenten en inleiding Mac Westermann om 19.30 uur. De entree bedraagt 10 euro. Reserveren niet nodig. Alle afleveringen van deze filmcyclus zijn afzonderlijk te bezoeken.

Meer informatie vind je op de website www.stroomhuisneerijnen.nl.

Meer berichten