Deze dames hebben gewerkt aan de gebreide versie van de toren. Ben je benieuwd? Binnenkort staat de toren in de Sint Maartenskerk.
Deze dames hebben gewerkt aan de gebreide versie van de toren. Ben je benieuwd? Binnenkort staat de toren in de Sint Maartenskerk. (Foto: Marielle Pelle)

'De Toren ontstond onder je handen'

Het breicollectief in Zaltbommel heeft De Toren van Zaltbommel gebreid. Een goede reden om als weekkrant De Toren De Toren te gaan bekijken en de creatieve makers te ontmoeten.

door Marielle Pelle

Zaltbommel - Het is woensdagmiddag, aan de Nieuwstraat komen dames binnen om samen te breien. Ik word hartelijk ontvangen door Bernadette, die als werkvloer coördinator werkzaam is bij Elliz in Company. Elliz in Company is een sociaal naaiatelier waar iedereen welkom is om met elkaar aan mooie textiele producten te werken.

Bernadette vertelt dat op woensdagmiddagen hier iedereen welkom is om samen te komen breien. Met elkaar wordt elke keer een thema gezocht om samen te maken. Er werden al mutsjes gebreid en er werd gebreid voor het warme deken project. Ook kwam er een aanvraag om iets te maken voor de onthulling van het Sint Maartensbeeld. Ze maakte met elkaar een mooie passende mantel en toen ontstond ook het idee om de toren van de Sint Maartenskerk te maken. In nog geen zeven weken tijd was de toren klaar. Nu pronkt hij in de etalage aan de Nieuwstraat.

Marij van Dongen komt wekelijks breien bij het breicollectief en nam samen met Els van Eijk de coördinatie van dit project op zich. Enthousiast vertelt Van Dongen dat ze het met elkaar hebben gedaan: "De één breide de kabels, de ander haakte de kantjes en zo ontstond onder onze handen een creatief proces." Ze kijkt me aan en zegt: "We hebben echt wel wat keren gedacht: Wat moet dit worden?" Terwijl er weer enkele mensen stil staan voor de etalage om de toren te bewonderen, vertelt Van Dongen: "We zijn gewoon aan de gang gegaan. We hadden niet echt een plan uitgestippeld. We hebben wel veel foto's gemaakt van de echte toren, want de basis moet kloppen. Terwijl we bezig waren hebben we wat naar de Toren gestaard. Het is dan ook een kunst om bij de basis te blijven en je niet in de details te verliezen."

Annemarie Zieleman en Ingrid Tijhuis breide ook mee aan de toren. Terwijl de dames rustig verder breien, vertellen ze trots hoe mooi het was om elke week de toren te zien groeien. "De toren ontstond onder je handen", vertellen ze trots. "Hij is zo écht geworden. De kleuren zijn mooi afgestemd en dat van allemaal restjes wol. Het is echt een eenheid geworden." De dames komen graag naar het breicollectief vertellen ze. "Het is gezellig, we hebben vertrouwelijke gesprekken en leren van elkaar weer nieuwe technieken."

Terwijl ik de naalden hoor tikken en de dames ondertussen vrolijk kletsen, valt mijn oog op een tekst aan de muur, die dit project van de toren helemaal verwoord: "Het geheim van mooie dingen zit niet in naald en draad, maar in de mensen die het maken en er stiekem hart en ziel in staken!"

Verhuizen
In december verhuist de gebreide toren naar de Sint Maartenskerk en kan iedereen het werk bekijken tijdens de feestdagen.

Meer berichten