Op het Cambium College worden vrijdag deze paarse armbandjes uitgedeeld. Ook is er de hele dag een kraam in de school te vinden waar leerlingen terecht kunnen met vragen.
Op het Cambium College worden vrijdag deze paarse armbandjes uitgedeeld. Ook is er de hele dag een kraam in de school te vinden waar leerlingen terecht kunnen met vragen.

Paarse Vrijdag op Cambium College

Paarse Vrijdag, het Nederlandse antwoord op het Amerikaanse Spirit day, wordt vrijdag weer gehouden op veel middelbare scholen. Ook op het Cambium College in Zaltbommel wordt deze dag uitvoerig gevierd. Maar waar staat Paarse Vrijdag voor?

door Leroy van Wijk

Zaltbommel - Op 14 december is het Paarse Vrijdag. De dag uit het jaar waarop leerlingen van, voornamelijk, middelbare scholen paars gekleed naar school komen. Dit doen ze om hun solidariteit en acceptatie te uiten naar de LHBTI-gemeenschap. Van origine komt deze dag uit de Verenigde Staten. Het GSA Netwerk (GSA is kort voor gender-and-sexuality-alliance) haalde deze dag naar Nederland en hebben het omgedoopt tot Paarse Vrijdag. De kleur paars is ook over komen waaien uit Amerika. Daar kozen ze voor de kleur paars omdat in de regenboog vlag de kleur paars staat voor spirit, karakter.

Het belangrijkste idee van Paarse Vrijdag is het vragen van acceptatie voor iedereen en steun geven aan mensen die onzeker zijn om wie of wat ze zijn. Dit kan gaan over hun geaardheid, maar ook hun seksualiteit. De GSA is er om in gesprek te gaan en je gevoelens te kunnen uiten.

Op het Cambium College organiseert de GSA Paarse Vrijdag. Ze willen naast de acceptie meer bekendheid voor de GSA. Ze hebben leden nodig om Paarse Vrijdag te organiseren en met zo'n dag werven ze nieuwe leden. Daarnaast laten ze zien aan de schoolleiding dat het nodig is en hopen hiermee ook steun te krijgen voor hun doelen. Dit gaat om een antipestcampagne of een gender neutrale wc. "Het speelt enorm onder de leraren, ze vinden de initiatieven geweldig", zegt Ilse Ketelaars, leraar maatschappijleer.

GSA op het Cambium College
Op het Cambium College Buys Ballot is de hele dag een kraam te vinden. "We zijn de hele dag te vinden achter de kraam", volgens Nikita Willems, leerling van het Cambium College en voorzitter van de GSA. "Ik wil de hele dag uitgeroosterd zijn, samen met een paar andere leerlingen, zodat we de hele dag vragen kunnen beantwoorden en om paarse armbandjes uit het actiepakket van het landelijke netwerk uit te delen. Daarnaast gaan we de klassen rond met paarse Oreo's en paarse cakejes. Terwijl we die uitdelen, vertellen we wat over de GSA en wat we doen. Bij de aula krijgen we een genderneutrale wc op deze dag, als het bevalt gaan we in gesprek om deze wc het hele jaar lang gender neutraal te maken."

"Onze GSA bestaat nu iets langer dan een jaar en we hebben op dit moment tien leden, waarvan de helft in de bovenbouw zit. Nieuwe leden werven is dus wel belangrijk. Zodra wij weg zijn, willen we wel dat de GSA door kan gaan", aldus Mable van Sandijk, zelf examenleerling vmbo-tl. Mable is het aanspreekpunt tussen de leerlingen en de leraren. Nikita is vorig jaar begonnen met de GSA opzetten en heeft daarbij onder andere Mable gevraagd om te helpen. Ze worden, waar nodig geholpen, door drie begeleidende leraren, maar zoals Ketelaars zegt: "De GSA staat volledig op zichzelf, alleen als ze dingen moeten regelen met de directie of andere docenten komen ze pas bij ons."

Is Paarse vrijdag wel nodig?
Volgends de cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), die in mei dit jaar naar buiten zijn gebracht, gaat het steeds beter met de acceptatie van homoseksuelen. 74 procent denkt positief over homoseksualiteit en vinden het niet erg en 'maar' 29 procent vindt twee zoenende mannen aanstootgevend. Voor twee zoenende vrouwen ligt dat percentage op 20 procent. Sinds het begin van de metingen in 2006 is dit voor de helft verbeterd. SCP zegt ook dat scholieren positiever worden. Acht procent van zowel basis- en voortgezet onderwijsscholieren zegt dat LHBTI-jongeren geen vrienden met ze mogen zijn in vergelijking met 20 procent in 2006.

COC Nederland kwam in augustus met andere conclusies. De organisatie die opkomt voor de belangen van de LBHTI-gemeenschap beweert dat twee op de vijf niet-heteroseksuele jongeren worden uitgescholden en één op de zes homo's worden ook daadwerkelijk bedreigd.

Scheldwoord
Op het Cambium College merken ze dit ook, al is het niet in deze grove getallen. Ketelaars: "Homo is nog steeds een scheldwoord wat veel gebruikt wordt. Daar gaat het al mis. Als je een leerling erop aanspreekt, geven ze aan dat ze het niet zo bedoelen, maar als een 15-jarige jongen of meid dit hoort die nog in de kast zit kan het heel hard aankomen." Nikita en Mable zeggen allebei dat ze het woord homo als scheldwoord niet erg vinden. "Het zijn voornamelijk de bijvoeglijke naamwoorden die het niet fijn maken. 'Homo' roepen naar iemand doen we zelf ook wel eens, zonder negatieve lading dan wel. Zodra iemand bijvoorbeeld 'vuile flikker' of iets in die richting roept, dan komt het pas binnen. Iemand uitschelden omdat hij homo is, is veel erger dan schelden met 'homo'. Iemand die in transitie van meid naar jongen is, moet nog naar de vrouwentoilet omdat ze is gepest in de mannentoilet. Een genderneutrale wc kan dit oplossen, maar pesten hoort niet."

Schijnacceptatie
Daarnaast zegt Ketelaars dat er veel schijnacceptatie is. "Ik vraag wel eens aan leerlingen in mijn lessen wat ze van homoseksualiteit vinden. Alles is dan goed en ze vinden het niet erg. Als ik daarna vraag wat ze er van zouden vinden als hun beste vriend homo is, dan geven ze aan dat ze het een stuk lastiger vinden."

Het Cambium College heeft een gepassioneerde GSA en gaat een mooie Paarse Vrijdag tegemoet. Hopelijk zijn dit soort taferelen over een paar jaar taboe.

www.gsanetwerk.nl

Meer berichten