De kerstboom in het restaurant van het Zonnelied zorgt voor veel sfeer.
Foto: Thérèse van Wijk.
De kerstboom in het restaurant van het Zonnelied zorgt voor veel sfeer. Foto: Thérèse van Wijk.

Niemand hoort alleen te zijn

Het komt steeds vaker in het nieuws: ouderen zijn alleen. Volledige televisieprogramma's van Dennis van der Geest en het duo Gerard Joling en Gordon Heuckeroth worden er aan besteed en we vinden het allemaal zielig. In de omgeving Bommelerwaard zijn er meerdere verzorgingshuizen. Hoe wordt het daar aangepakt en zijn ouderen echt zo alleen zoals wordt beweerd?

door Leroy van Wijk

Regio - André Hazes zong ooit in één van zijn smartlappen 'met kerst ben ik alleen…' Ondanks dat hij daarmee voor velen de spijker op de kop sloeg, wil niemand dit meer. Steeds meer Nederlanders zetten zich in voor onze ouderen en doen iets extra's om de oude dag prettiger te maken. Vooral tijdens en voor de kerstdagen wordt een extra tandje bij gezet. In Zeeland wordt door een normale Nederlander een kerstdiner georganiseerd voor eenzame ouderen in zijn dorp. In Aalsmeer, zoals op meer plekken, kerstkaarten verzameld en verdeeld aan bejaarden. Het Zonnelied in Ammerzoden organiseerde op 15 december een kerst-inn voor bewoners uit Ammerzoden, Hedel en omstreken. Een dag met diensten in de kapel, verschillende optredens en een lunchbuffet. Al deze acties om meer mensen bij elkaar te brengen.

Bernadette van Vlijmen, medewerkster activiteitencommissie Brabantzorg: "In iedere huiskamer is een kerstdiner. Dat kunnen ze zelf klaarmaken of ze gaan met de bewoners naar de restaurants om daar te eten. Natuurlijk wordt er ook versierd en zelf sfeer gemaakt op de huiskamers. Er is een rolstoel- en rollatordans geweest op 20 december, speciaal aangekleed in de kerstsferen. De dans wordt begeleidt door een keyboardspeler. Daarnaast was op 15 december de kerst-inn."

"We organiseren deze activiteiten voor iedereen", reageert Marion Vervuurt, "de kerstdiners op de huiskamers zijn ook toegankelijk voor naasten van bewoners, zodat ze mee kunnen eten met hun familie. Het is een feestdag voor familie natuurlijk."

"Bij ons zijn er veel dementerenden, voor hen gaat het met kerst voornamelijk om de beleving. De familie heeft het er over dat het bijna kerst is en vertellen wat er gaat gebeuren met bijvoorbeeld het kerstdiner. Het komt ook vaak voor dat de familie niet tijdens kerst zelf komt, maar eerder of later, simpelweg omdat hun naaste geen besef heeft voor tijd en het makkelijk is, maar dat is heel wisselend. Sommige bewoners krijgen vaker bezoek dan anderen."

Van Vlijmen vult aan: "Er zijn helaas ouderen die alleen zijn. De mensen wonen hier in een gemeenschap. Daardoor zijn ze nooit alleen, ook als de mensen geen bezoek krijgen. De huiskamers hebben niet veel bewoners. Een bezoeker kent ook de andere bewoners en betrekken die graag in een gesprekje of een activiteit. Ze nemen bijvoorbeeld een keer iemand die weinig bezoek krijgt mee als ze een koffie gaan drinken in het restaurant de Terp."

"Als bewoners helemaal alleen zijn, zetten we er een vaste vrijwilliger op. Met 'vast' bedoel ik dat een bewoner iedere keer dezelfde vrijwilliger op bezoek krijgt, zo leren ze elkaar goed kennen en hebben ze minder het gevoel dat ze alleen zijn. Een mooi voorbeeld is een bewoner die altijd veel en graag fietste. Nu gaat dat lastiger, dus gaat een vrijwilliger eens in de week ongeveer een keer met deze man op de duo-fiets. Meneer komt buiten en doet waar hij van houdt en hij krijgt zijn contact met iemand."

Kerst-inn
De kerst-inn is een jaarlijks terugkerende dag waarop voor bewoners van het Zonnelied en de Lindeboom de kerstsfeer alvast wordt aangewakkerd. In samenwerking met het ouderenfonds wordt deze dag volledig gratis aangeboden voor de bewoners, maar ook voor de dorpelingen uit Ammerzoden, Heden, Well en veel meer. Er reden taxibusjes die iedereen ophaalde. De busjes reden overal naar toe, mensen kwamen vanuit Zaltbommel en Oudheusden.

Tijdens de kerst-inn waren er twee kerstdiensten in de kapel, begeleid met optredens van het kinderkoor van basisschool de Schakel. Buiten de diensten waren er andere optredens van onder anderen een fanfare en een Dickenskoor. Onder het genot van een kopje koffie of thee en een gebakje konden de bewoners met vrijwilligers knutselen aan kerstkaarten en houten kerstboompjes. Ook was er een lunchbuffet beschikbaar gesteld, een beetje soep met een lekker broodje. Het idee van de kerst-inn is om meer mensen naar het verzorgingshuis te krijgen en in contact te komen met de bewoners.

"Tijdens de kerst-inn kunnen we gezellig knutselen en nieuwe mensen leren kennen." Moeder en dochter zijn druk bezig met een kerstboom. "Mijn moeder zit sinds begin dit jaar in het verzorgingshuis. Met kerst waren we van plan om haar naar huis te halen voor een dagje. Helaas kan dit plan niet meer doorgaan, vanwege de omstandigheden. Het Zonnelied heeft gelukkig hele mooie oplossingen. De kerst-inn alleen al zorgt voor meer contact."

"Op 21 december waren we uitgenodigd voor een kerstdiner, volledig georganiseerd door de huiskamer. Voor een kleine bijdrage mogen er dan twee naasten aanschuiven bij het diner." Ze merkt ook dat er ouderen zijn die minder bezoek krijgen. "Het gebeurt nu eenmaal, maar dat maakt niet uit. Wij betrekken ze natuurlijk bij het eten en gaan gesprekken aan. De ouderen zijn hier eigenlijk nooit alleen door de huiskamerconstructie. Ze hebben altijd elkaar. En natuurlijk zijn we deze kerst aanwezig."

Ouderen die alleen thuis wonen hebben dit geluk niet. Kamerleden van GroenLinks zijn daarom tegen het concept om dementerende ouderen langer thuis laten wonen. Er zijn goede oplossingen om deze mensen te helpen en niet alleen te laten zijn. Tijdens Kerstmis hoort niemand alleen te zijn.

Meer berichten