Mathijs ten Hagen is dit jaar begonnen met lassen, en nu al een talent. Hij heeft ook zijn eigen YouTube-kanaal met filmpjes over lassen.Foto: Marielle Pelle
Mathijs ten Hagen is dit jaar begonnen met lassen, en nu al een talent. Hij heeft ook zijn eigen YouTube-kanaal met filmpjes over lassen.Foto: Marielle Pelle (Foto: )

Mathijs verbaast de laswereld

Het begon met filmpjes kijken op YouTube. Enkele maanden later is Mathijs ten Hagen (9) zélf een hit op YouTube!

door Marielle Pelle

Brakel - Het avontuur begon in mei dit jaar. Mathijs deed mee aan de zeepkistenrace in zijn dorp. Aan het eind van de avond breekt zijn wiel, waarop hij tegen zijn vader zegt: "Volgend jaar wil ik weer meedoen, maar dan wil ik zelf mijn wiel weer lassen." Vader Gerrit belooft hem ter plekke dat ze in het weekend meteen zijn wiel lassen, en niet wachten tot volgend jaar. Trots, maar ook nog steeds verbaasd, vertelt zijn vader: "Mathijs pakte het lasapparaat vast, ik wilde het nog uitleggen, maar hij had het al voor elkaar."

Ondertussen babbelt Mathijs vrolijk mee en vertelt mij alles over lassen. Alle termen komen langs, alsof het gewoon Sesamstraattaal is. Trots vertelt Mathijs dat hij bij zijn vader mocht lassen, maar de eerste keer electrode lassen dat mocht hij van opa. Maar ook zijn opa hoefde hem niets uit te leggen.

Harry the Ferryman
Mathijs kijkt, net als veel jongens van zijn leeftijd, graag filmpjes van vloggers op YouTube. Hij is geïnteresseerd in techniek en daarom kijkt hij graag de filmpjes van Harry the Ferryman, een vlogger die zijn kijker meeneemt in zijn lasprojecten. Mathijs zag hoe hij letters aan het lassen was en wilde dit ook proberen. Dit was hem zo mooi gelukt, dat hij tegen zijn moeder zei: "Dit wil ik graag aan Harry the Ferryman laten zien!" Moeder Jose vertelt: "Op YouTube kan ik in de reacties geen foto plaatsen, maar ik wilde Mathijs niet teleurstellen dus ik ben op Facebook gaan zoeken of ik hem kon vinden. Ik heb toen via Messenger een bericht gestuurd." Al snel reageerde Mathijs' favoriete vlogger op het bericht. Harry the Ferryman vond het erg knap wat Mathijs had gemaakt, en wilde hem een keer ontmoeten om samen een middag te lassen. Een afspraak werd gemaakt en zo begon de droom van Mathijs. Harry maakte van de lasmiddag een vlog en plaatste dit op zijn YouTube-kanaal. Daar stroomde de reacties uit de laswereld binnen.

Ongelofelijk
Beroepslasser Mark de Weert zag dit en kon het niet geloven. Ook hij wilde Mathijs ontmoeten. Een grote gereedschapshandel uit Moordrecht en wilde dit jonge talent graag motiveren en schonk hem een laskap. Een lasser die het filmpje ook had bekeken, zag waar er nog leerpunten lagen en schonk Mathijs daarom lasmagneten om parallel te kunnen lassen. Via een bedrijf in beschermingsmiddelen werd het kleinste maatje lashandschoenen opgestuurd, omdat zij in de film zagen dat de gewone handschoenen niet geschikt waren voor kinderen. "Het is ongelooflijk", vertelt moeder Jose, terwijl Mathijs er glunderend bij zit.

Maar het verhaal gaat nog verder. Mathijs had zelf gezien dat er eind oktober een vakbeurs was in Gorinchem. Hier wilde hij erg graag naartoe. Maar wat een teleurstelling, kinderen onder de 16 jaar mogen niet naar binnen. Toen lasser De Weert hoorde over de teleurstelling van zijn kleine 'collega', heeft hij contact opgenomen met het Nederlands instituut voor lastechniek en de evenementenhal die samen de organisatie van de beurs in handen hadden. Beide partijen waren zo verbaasd over zo'n jong talent, dat er speciaal voor hem een VIP-kaart werd geregeld.

Samen met zijn ouders en zijn leermeesters ging Mathijs naar de beurs, waar een ontvangst wachtte van de organisatie. Het bezoek aan de beurs was een belevenis. Vader vertelt dat Mathijs stond te kijken bij enkele lasapparaten, waarop de standhouder vroeg: "Wil je het even proberen?" Natuurlijk wilde Mathijs dit, maar de standhouder wist even niet hoe hij dit aan moest pakken, omdat hij geen passende bescherming had. Mathijs vertelde de man dat hij zijn eigen beschermende kleding bij had en tot verbazing van de standhouder haalde hij zijn overal, handschoenen en laskap uit zijn tas. Terwijl hij begint te lassen, stonden veel standhouders met verbaasde ogen te kijken. "Zo'n jong talent hadden ze nog nooit gezien!" Moeder Jose vertelt verder: "We waren een attractie voor de standhouders, sommigen herkende hem al van zijn eigen vlogs of hadden hem net aan het werk gezien."

De beurs was een belevenis, maar de volgende dag moest Mathijs gewoon weer in de schoolbanken schuiven in groep 6 van de Willem van Oranjeschool. Terwijl Mathijs naar school is, wordt moeder Jose van alle kanten benaderd. Het bedrijf waar hij mocht lassen, nodigt hem uit om samen naar een dealer te gaan om hem nog meer uitleg te geven. Ook een bedrijf met afzuigsystemen neemt contact op. Jose vertelt dat ze dit contact probeerde af te houden. "Ik dacht dat ze iets wilde verkopen, maar niets is minder waar. Ze vertelden dat ze ontzettend onder de indruk waren van Mathijs, maar dat ze de gezondheid hierin wel belangrijk vinden. Daarom wilden ze een afspraak maken om een mobiele afzuiging te komen plaatsen."

Gecertificeerde lasser
Ook een examinator van het lasinstituut neemt contact op. Hij wil graag een examen afnemen bij Mathijs, zodat ze met elkaar de jongste gecertificeerde lasser kunnen presenteren. Samen met beroepslasser De Weert heeft Mathijs een tijd goed geoefend om te kijken of het haalbaar zou zijn. Want, zegt Jose eerlijk: "Het is een avontuur voor Mathijs, maar het moet wel leuk blijven. Mathijs moet niet de druk gaan voelen dat hij nu moet presteren." Onlangs heeft Mathijs het las-examen gedaan en is geslaagd! Hiermee is hij de jongste gecertificeerde lasser van Nederland.

Kanaal
Benieuwd naar de filmpjes van deze jonge lasser? Typ 'Mathijs ten Hagen' in op YouTube, en je ziet meteen zijn kanaal.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden