Jessica Boden zette zich in om in haar buurt in Brakel een AED te plaatsen. Momenteel is ze bezig om een AED in Waardenburg, rondom de sporthal, te krijgen. Foto: Marielle Pelle
Jessica Boden zette zich in om in haar buurt in Brakel een AED te plaatsen. Momenteel is ze bezig om een AED in Waardenburg, rondom de sporthal, te krijgen. Foto: Marielle Pelle (Foto: )

In actie voor een AED, voor een veiligere buurt

Jessica Boden zette zich actief in om via een burgerinitiatief een AED te plaatsen in haar woonplaats Brakel. "Als groepslesinstructeur ben ik altijd met groepen mensen bezig en volg ik elk jaar de EHBO-lessen. Als ik dan op training ben, zet dit ook aan tot denken", begint Jessica Boden haar verhaal.

door Marielle Pelle

Brakel - "Je gaat nadenken wat er in jouw omgeving beschikbaar is en wat jij hierin kunt betekenen. Ik besefte me dat in de omgeving van mijn appartement, waar veel ouderen wonen, geen AED beschikbaar is." Als jongste bewoner van het appartementencomplex maakte ze dit bespreekbaar op een bewonersvergadering, dit zette ook andere bewoners aan tot denken en kort daarna maakte een buurtbewoner Boden alert op een krantenadvertentie van een buurt-AED. Dit was voor Boden een extra stimulans om hier mee aan de slag te gaan. Ze nam contact op met de gemeente Zaltbommel. Helaas konden die hierin niets betekenen, maar wezen Boden wel door naar de dorpsraad.

Boden ging zelf op onderzoek uit en nam contact op met buurtbewoners, ondernemers, de dorpsraad, de huisarts en de brandweer, waarvan de kazerne naast het appartement van Boden staat. De supermarkt en een cadeauwinkel in de wijk gaven al snel aan hier in mee te willen denken en hun maatschappelijke verantwoording hierin te nemen.

Boden maakte een begroting. Met de toezeggingen van de ondernemers en een donatie van de leverancier van de AED, moest Boden actief aan de slag om met dorpsbewoners het laatste gedeelte te bekostigen. Maar als de dorpsraad van de plannen hoort, zijn zij bereid om vanuit het dorpsgebonden budget het laatste deel te bekostigen. "Ik was helemaal verbaasd", zegt Boden, nog steeds onder de indruk. "In korte tijd was het grote bedrag van bijna 2.700 euro bij elkaar."

Centrale plaats
De nieuwe AED is onlangs geplaatst en in samenspraak met de donateurs werd bepaald om de nieuwe AED niet aan het appartementencomplex te plaatsen, maar aan de zijkant van de plaatselijke supermarkt, die zich in de zelfde wijk bevindt. "Dit is een centrale plaats", benadrukt Boden, "Waar veel mensen komen en waar hij ook door veel mensen gezien wordt, zodat het besef aanwezig is waar in het dorp een AED beschikbaar is."De eigenaar van de plaatselijke supermarkt is bereid om de stroomkosten te dragen, zodat de AED in een verwarmde kast hangt en dag en nacht verlicht is.

Boden, die pas enkele jaren in Brakel woont, is positief verwonderd over de samenwerking met ondernemers en dorpsraad om de project met elkaar op te nemen. Daarnaast ziet dat ze dat, onder andere op Facebook, de melding van een nieuwe AED wordt gedeeld, wat ook aangeeft dat het in het dorp positief wordt ontvangen. "Na de plaatsing van de AED in Brakel ging ik ook zelf weer kritisch kijken naar de plaatsen waar ik groepslessen verzorg", vertelt Boden. "Ik kwam erachter dat er in Waardenburg rondom de sporthal ook geen AED beschikbaar is, dus momenteel ben ik de mogelijkheden aan het bekijken om ook daar een AED te plaatsen."

Code
De AED kast zit op slot en is vergrendeld met een code. Die code wordt beschikbaar op het moment dat je 1-1-2 belt. Zij verstrekken deze aan de beller en deze code wordt ook direct verstuurd in de AED-app. "Al acht jaar lang volg ik jaarlijks de reanimatie lessen. Ik leer elk jaar weer nieuwe dingen", vertelt Boden. "Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik me niet zal aanmelden voor een reanimatie-app, dat past niet bij mij. Maar als ik op deze manier mijn bijdrage kan leveren aan een veilige buurt geeft dit ook een voldaan gevoel!'

Meer berichten